ГоловнаПолітика

Кожен третій кандидат у Верховний Суд провалив практичне завдання

Серед невдах - нардепи Ємець і Сидорович.

Кожен третій кандидат у Верховний Суд провалив практичне завдання
Фото: Макс Требухов

Тільки 339 кандидатів у новий Верховний Суд з 521 впоралися з практичним завданням, під час якого їм потрібно було підготувати проект судового рішення.

Про це свідчать персоніфіковані результати, які були оприлюднені на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів у вівторок ввечері.

Серед 182 кандидатів, які не набрали прохідний бал, опинилися, зокрема, депутати Верховної Ради Леонід Ємець та Руслан Сидорович, суддя Верховного Суду Олександр Волков і заступник голови Вищого адміністративного суду Михайло Смокович.

У наступний етап конкурсу пройшли 70 претендентів на посади суддів Касаційного адмінсуду, 76 претендентів у Касаційний господарський суд, 87 претендентів у Касаційний кримінальний суд і 106 претендентів у цивільний Касаційний суд.

Максимальні бали за практичне завдання отримали суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів та черкаський адвокат Євген Синельников. Вони набрали 110,5 бали із 120 можливих.

Нагадаємо, що конкурс у Верховний Суд складається з декількох етапів: тестування, практичного завдання, психологічного тесту, перевірки суддівського досьє. Проводить конкурс Вища кваліфікаційна комісія суддів. Переможців конкурсу, згідно із законодавством, вона повинна рекомендувати призначити на посади суддів Верховного Суду Вищої ради правосуддя. А він, зі свого боку, направляє відповідні подання на призначення Президента. Роль глави держави в цьому процесі - символічна. Він повинен тільки підписати укази про призначення суддів.

На початку конкурсу було 1436 претендентів на посаду судді Верховного Суду. До другого етапу дійшов 521.

30 вересня 2016 року набули чинності конституційні зміни в частині правосуддя і новий закон "Про судоустрій і статус суддів", згідно з яким вищі спецсуди і Верховний суд ліквідуються і замість них створено новий Верховний Суд з касаційними палатами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram