ГоловнаПолітика

Філатов допускає ухвалення закону про Конституційний Суд до великодніх канікул Ради

Заступник голови АП вважає, що депутатам нічого не заважає зараз прийняти закон про КС

Філатов допускає ухвалення закону про Конституційний Суд до великодніх канікул Ради
Архив
Фото: LB.ua

Закон «Про Конституційний Суд» можуть прийняти в новій редакції до середини квітня. Про це повідомив заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов у коментарі LB.ua після презентації судової реформи перед делегатами ОБСЄ у Відні 24 березня.

На запитання, коли можна очікувати прийняття законопроекту про Конституційний Суд у цілому, Філатов зазначив: «Залежить від того, як парламент буде виконувати далі порядок денний. Нічого не заважає йому в будь-який час прийняти цей законопроект. Сподіваюся, це (ухвалення законопроекту в цілому - LB.ua) буде до пасхальної перерви в роботі Верховної Ради (з 17 квітня по 15 травня парламент не буде збиратися на пленарні засідання - LB.ua)».

На репліку про те, що на цьому етапі голосів за цей законопроект очевидно не вистачає, оскільки планувалося голосувати за нього на минулому пленарному тижні, Філатов відреагував: «Я не прогнозував би роботу парламенту ні в негативному, ні в позитивному сенсі. Голоси - це така субстанція, яка сьогодні є, завтра - ні, післязавтра знову є. Давайте подивимося, як буде працювати парламент. Якщо «здорові сили» зможуть консолідуватися, впевнений, закон буде підтриманий».

У свою чергу, суддя Конституційного Суду України Станіслав Шевчук у коментарі LB.ua уточнив, що в разі неприйняття законопроекту протягом тривалого періоду «Конституційному Суду не залишиться нічого іншого, як прийняти зміни до регламенту, але такі дії дуже дискусійні».

«Зміни до Конституції ввели дуже важливий інститут - інститут конституційної скарги, який повністю змінить нашу правову систему. Він вводить прямий доступ до Конституційного Суду осіб, чиї права порушено. Тож Конституція передбачає таке право громадян, є вже 78 таких скарг, але окремого закону, в якому була б передбачена ця процедура, поки що немає. Тому прийняття нового Закону «Про Конституційний Суд» дуже важливе», - підсумував Шевчук.

Він також охарактеризував ситуацію, яка зараз склалася в Конституційному Суді.

«Нещодавно закінчилися повноваження голови суду Юрія Бауліна, але він продовжує виконувати ці обов'язки до обрання нового голови, оскільки є найстаршим суддею Конституційного Суду. Крім того, зараз не заповнені три посади суддів Конституційного Суду: одна - від з'їзду суддів, дві - від парламенту. 3 червня звільняються ще дві - від Президента. Згідно з конституційними змінами, для заповнення цих посад повинен відбутися конкурс. Якщо вищезгаданий закон не буде прийнятий найближчим часом, то складеться ситуація, коли неможливо буде провести конкурс. Суддів Конституційного Суду після 3 червня залишиться 13 при кворумі 12», - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram