ГоловнаПолітика

Новий склад Верховного Суду повинен бути сформований до червня, - Філатов

Конкурс у Верховний Суд зараз на другому етапі

Новий склад Верховного Суду повинен бути сформований до червня, - Філатов
Алексей Филатов
Фото: Макс Требухов

Новий склад Верховного Суду повинен бути сформований щонайпізніше в червні цього року. Про це повідомив заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов у коментарі  LB.ua після презентації судової реформи перед делегатами ОБСЄ у Відні 24 березня.

"Вища кваліфікаційна комісія суддів планує в найближчі тижні завершити свої процеси (ВККС безпосередньо проводить конкурс суддів Верховного Суду - LB.ua). Швидше за все, цей процес завершиться в травні. Далі з цими матеріалами буде працювати Вища рада правосуддя. Щодо Президента, то, думаю, його участь у цьому процесі (формування нового Верховного Суду - LB.ua) буде дуже короткою (Президент видає указ на підставі подання Вищої ради правосуддя про призначення суддів - LB.ua). Я розраховував би, що в червні ми будемо мати новий склад Верховного Суду. За умови, що нічого непередбачуваного не станеться в цьому процесі", - зазначив Філатов.

На питання про те, чи потрібно продовжувати термін формування Верховного Суду шляхом внесення змін у законодавство, заступник голови АП відповів: "Такі зміни можливі, хоча критичної необхідності в них немає. Навіть у разі формування Верховного Суду пізніше, ніж передбачений Законом "Про судоустрій і статус суддів" шестимісячний термін, це не робить його нелегітимним".

"Є кілька передумов для початку роботи Верховного Суду. По-перше, повинна закінчитися конкурсна процедура, і ті, хто будуть визнані переможцями, повинні бути призначені на посаду. По-друге, повинні бути прийняті внутрішні рішення, зокрема: про формування Великої палати, рішення пленуму (Верховного Суду - LB.ua) про початок роботи. Потрібно сформувати ще й апарат (Верховного Суду - LB.ua), щоб Верховний Суд мав реальну можливість працювати.

Крім того, обов'язкова передумова для початку роботи нового Верховного Суду - це прийняття Верховною Радою змін у процесуальне законодавство", - зазначив Філатов і нагадав, що Президент вже подав відповідний законопроект у парламент.

Заступник голови АП також зауважив, що зміни в процесуальне законодавство і роботу нового Верховного Суду "потрібно запускати одночасно", оскільки зміниться система судоустрою, якій повинні відповідати процесуальні норми. Він сподівається, що парламент підтримає законопроект, який стосується змін у процесуальні кодекси, раніше, ніж буде сформовано Верховний Суд, "але набуде він (законопроект - LB.ua) чинності тоді, коли фактично запрацює Верховний Суд".

Зі свого боку, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков повідомив у коментарі LB.ua, що результати другого етапу конкурсу до Верховного Суду - практичного завдання - комісія планує оголосити у вівторок, 28 березня.

Нагадаємо, конкурс у Верховний Суд складається з декількох етапів: тестування, практичного завдання, психологічного тесту, перевірки суддівського досьє. Проводить конкурс Вища кваліфікаційна комісія суддів. Переможців конкурсу, згідно із законодавством, вона повинна рекомендувати призначити на посади суддів Верховного Суду Вищій раді правосуддя. А та, зі свого боку, відправляє відповідні подання на призначення Президенту. Роль голови держави в цьому процесі символічна. Він повинен тільки підписати укази про призначення суддів.

Як відомо, на початку конкурсу було 1436 претендентів на посаду судді Верховного Суду. До другого етапу дійшов 521.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram