ГоловнаПолітика

Порошенко анонсував реформу СБУ

Спецслужба залишиться основним контррозвідувальним органом держави.

Порошенко анонсував реформу СБУ
Фото: depo.ua

Найближчим часом Рада національної безпеки і оборони розгляне концепцію реформування Служби безпеки України, заявив президент Петро Порошенко.

"Незабаром РНБО розгляне концепцію реформування СБУ з використанням досвіду найкращих практик країн-членів НАТО. Передбачається, що окремі функції СБУ, непритаманні класичним спецслужбам, будуть поступово передані в інші правоохоронні органи", - сказав він на заходах, присвячених 25-й річниці створення СБУ.

"НАБУ, Держбюро розслідувань, Нацполіції поступово перейдуть розслідування деяких службових злочинів і злочинів, скоєних організованими злочинними угрупованнями. СБУ є і залишається основним контррозвідувальним органом держави, і ця складова служби повинна бути піднята на порядок вище, як того вимагають реальні зовнішні загрози України", - зазначив Порошенко.

Під час виступу президент назвав справою честі для всіх правоохоронних органів України розкрити вбивство екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, журналіста Павла Шеремета і диверсію на артскладах у Балаклії.

"Але від помилок не застраховані навіть ті спецслужби, історія яких налічує не 25, а вже сотню років", - зазначив при цьому голова держави.

Нагадаємо, восени 2015 року Верховна Рада прийняла закон, яким обмежила перелік кримінальних злочинів, підвідомчих СБУ.

Документ обмежив Службу безпеки України повноваженнями щодо проведення досудового розслідування злочинів сферою національної безпеки і оборони та пов'язаних з тероризмом. Водночас Рада вирішила залишити за СБУ низку кримінальних злочинів, які раніше передбачали в неї забрати. Йдеться про статті 334, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 (переважно є військовими злочинами). При цьому у СБУ забрали розслідування справ про зловживання владою, перевищення повноважень, службову підробку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram