ГоловнаПолітика

Порошенко закликав Раду узгодити кандидатури членів ЦВК

Президент запропонував фракціям домовитися між собою.

Порошенко закликав Раду узгодити кандидатури членів ЦВК

Президент Петро Порошенко закликав фракції Верховної Ради запропонувати перелік кандидатів у члени Центральної виборчої комісії, за яких проголосує достатня кількість парламентаріїв.

Як розповіла заступниця голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Луценко журналістам у вівторок в Києві, про це йшлося на консультаціях президента з лідерами парламентських фракцій у понеділок, 20 березня.

"Зійшлися на одному: якщо це питання не викликає консолідацію в залі, президент закликав керівників фракцій зібратися у спікера й обговорити ті кандидатури, які вносять, і подати президенту узгоджений список, щоб не влаштовувати непотрібні політичні бої", - подає слова Луценка "Інтерфакс-Україна".

За її словами, фракції повинні запропонувати перелік представників ЦВК, який буде підтримано в сесійній залі, а "президент цей вибір просто завірить".

"Він сказав: я довіряю парламенту, погоджуся з будь-якою думкою, але домовтеся між собою так, щоб це було консолідовано", - розповіла Луценко.

Нагадаємо, у 12 із 15 членів ЦВК семирічний термін повноважень минув 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов'язки на підставі змін до Закону України "Про Центральну виборчу комісію", які були внесені в березні 2014 року з метою забезпечення безперервності виборчого процесу під час президентської виборчої кампанії. 3 лютого минув термін повноважень 13-го члена Центрвиборчкому.

У липні минулого року президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду проект постанови про призначення членами ЦВК 11 осіб. Він також запропонував звільнити 12 членів ЦВК, включаючи голову Михайла Охендовського. Однак цих проектів постанови так і не розглянули в парламенті. Голова фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Гринів заявив, що в Раді не знайдено консенсусу з цього питання.

У жовтні Парубій заявив, що попросить Порошенка повторно внести подання про призначення членів ЦВК.

Згідно з Конституцією, Верховна Рада призначає і звільняє членів Центральної виборчої комісії за поданням президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram