ГоловнаПолітика

Суд випустив з СІЗО екс-заступника голови "Нафтогазу" Кацубу (оновлено)

Підсудний пішов на угоду зі слідством і вийшов з-під варти за законом Савченко.

Суд випустив з СІЗО екс-заступника голови "Нафтогазу" Кацубу (оновлено)
Александ Кацуба

Шевченківський районний суд Києва випустив з СІЗО колишнього заступника голови НАК "Нафтогаз України" Олександра Кацубу.

Також суд зняв арешт з майна Кацуби і повернув український і закордонний паспорти, повідомляють "Наші гроші".

Рішення прийняла колегія суддів у складі Євгена Мартинова, Олени Мелешак і Віталія Циктича.

Учора генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Олександр Кацуба пішов на угоду зі слідством. За його словами, Кацуба виклав на кількох десятках сторінок свідчення про членство в організованому злочинному угрупованні та сплатив 100 млн грн як відшкодування збитку.

Луценко повідомив, що суд угоду зі слідством затвердив.

Оновлення. "Наші гроші" з посиланням на вердикт пишуть, що суд затвердив угоду про визнання провини між Кацубою і заступником генпрокурора Юрієм Столярчуком, який здійснює повноваження прокурора в цьому кримінальному провадженні.

Кацубі присуджено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 1 рік 5 місяців за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

При цьому суд врахував термін попереднього ув'язнення Кацуби в Київському СІЗО з 17 червня 2016 року з розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі. Після цього суд ухвалив: "У зв'язку з повним відбуттям покарання Кацубу О.В. звільнити з під варти з залу суду негайно після оголошення вироку. Запобіжного заходу до набуття чинності вироку проти Кацуби О.В. не обирати".

Вирок суду набуває чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо такої скарги не було подано.

"Наші гроші" з посиланням на вирок стверджують, що дії Кацуби за різними епізодами злочинної діяльності призвели до завдання збитків державі на суму понад 1 мільярд доларів. Компенсовані 100 млн грн за нинішнім курсом становлять близько $3,5 млн, або 0,35% від цієї суми.

Нагадаємо, правоохоронці затримали Кацубу 17 червня 2016 року. Його підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ст. 255 (створення злочинної організації) та ст. 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

Зокрема, Генпрокуратура підозрює його в причетності до привласнення 449,9 млн гривень коштів "Нафтогазу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram