ГоловнаПолітика

Причиною падіння Ту-154 в Чорне море назвали втрату орієнтації пілотом

Командир екіпажу переплутав небо з морем.

Причиною падіння Ту-154 в Чорне море назвали втрату орієнтації пілотом
Фото: EPA/UPG

Літак Ту-154 Міноборони РФ, який наприкінці грудня летів із Сочі в Сирію, розбився в результаті спроби пілота посадити його на воду. До такого висновку прийшла комісія, що розслідувала причини катастрофи.

Як повідомляє газета "Коммерсантъ", вивчення параметричного самописця і 3D-моделювання польоту Ту-154, що розбився після вильоту з Адлера, показали, що літак не падав у море, як передбачалося раніше. Машина не втрачала швидкість, не входила у штопор, політ проходив у штатному режимі.

Вивчення даних про політ показало, що, відривавшись від землі, Ту-154 набрав висоту близько 250 м і швидкість десь 360-370 км/год. Після цього командир екіпажу Роман Волков з невідомої причини перевів літак у режим посадки. Машина десять секунд знижувалася під контролем керуючого льотчика, а потім вдарилася об воду і розвалилася.

За однією з версій, причиною дивної поведінки льотчика могла стати дезорієнтація в просторі. Проігнорувавши покази приладів, Волков міг довіритися фізіологічним відчуттям й орієнтуватися по зірках, які були і зверху, і знизу у вигляді відображень на поверхні води. А перевантаження, що виникло під час прискорення, могло викликати в нього ілюзію набору висоти, тоді як літак плавно знижувався.

Те, що сталося, експерти пояснюють не помилкою Волкова, а збігом обставин. Як з'ясувалося, льотчики втомилися через те, що їм довелося замість Моздока сідати в Адлері й летіти вночі, хоча політ планували на денну пору.

Військові намагаються розібратися, що спровокувало стресовий стан командира екіпажу. За даними видання, фахівці вилучили в медичних установах усі його документи і результати психологічних тестувань.

При цьому в Міністерстві оборони досі відмовлялися говорити про можливу помилку пілота, вказуючи, що підготовка Волкова повністю відповідала всім вимогам.

Літак Ту-154 Міноборони РФ зазнав аварії над Чорним морем вранці 25 грудня. Він прямував у сирійську Латакію. На борту перебували 92 людини: військовослужбовці, артисти ансамблю імені Александрова, співробітники трьох російських телеканалів і голова фонду "Справедлива допомога" Єлизавета Глінка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram