ГоловнаПолітика

"Кримський диверсант" Захтей попросив позбавити його російського громадянства, - адвокат

Захист затриманого очікує "юридичної оцінки ситуації Україною і світовою спільнотою".

"Кримський диверсант" Захтей попросив позбавити його російського громадянства, - адвокат
Фото: ФСБ РФ

Затриманий за підозрою в організації диверсій в Криму в 2016 році Андрій Захтей заявив про бажання вийти з російського громадянства. Відповідну заяву Захтей склав 7 березня і направив у російські органи Федеральної міграційної служби в Криму.

Про це Крим.Реалії 9 березня розповів його адвокат Олексій Ладін.

"Він не бажає більше залишатися громадянином Російської Федерації у зв'язку з тим, що стосовно нього сфальсифіковано звинувачення, його катували кілька діб", - повідомив адвокат.

Ладін також вказав на юридичну колізію, яка може зіграти роль в позбавленні громадянства Захтея.

"Якщо розцінювати з точки зору російського законодавства, то Федеральний Закон про громадянство передбачає заборону на вихід з громадянства особам, які є обвинуваченими у кримінальній справі. Але, з іншого боку, виникають дуже великі питання щодо законності придбання цього громадянства всіма особами, які в той момент (примус до російського громадянства в Криму - ред.) перебували на території Криму", - сказав адвокат.

Він також повідомив, що захист затриманого очікує "юридичну оцінку ситуації Україною і світовою спільнотою".

Нагадаємо, українці Андрій Захтей і Євген Панов були затримані на початку серпня 2016 року за звинуваченням в підготовці диверсій в Криму. Спочатку вони дали свідчення, але потім відмовилися від них, заявивши про тортури в ФСБ. На початку грудня 2016 року і Євген Панов, і Андрій Захтей направили до Слідчого комітету Росії заяви про тортури з боку ФСБ.

Президент Росії Володимир Путін вважає, що Захтей і Панов збрехали про те, що їх катували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram