ГоловнаПолітика

Експерт РПР назвав головні проблеми проекту змін до КПК України стосовно заочного засудження

Олександр Банчук закликав Раду не приймати цей законопроект.

Експерт РПР назвав головні проблеми проекту змін до КПК України стосовно заочного засудження
Фото: Макс Требухов

Головний експерт групи РПР "Реформа органів правопорядку" Олександр Банчук вважає, що законопроект №5610, який надає слідству більше можливостей для заочного засудження Віктора Януковича і його оточення, становить великі загрози для звичайних громадян.

Про це він сказав на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним Пакетом Реформ, сказав Олександр Банчук.

"Чому ми як законослухняні громадяни, які не є політиками, повинні хвилюватися. Є кілька дуже важливих речей. Справи проти Януковича й інших колишніх керівників держави відбуваються в заочному провадженні. Але більшість цих змін у законопроекті теоретично можна застосувати до будь-якого провадження.

"І що ми там знаходимо? Перше, законопроект передбачає можливість публікації повісток про вчинення процесуальних дій через ЗМІ", - сказав він.

На його думку, це призведе до того, що багато осіб просто не знатимуть про те, що їх викликають до слідчого або в суд.

"Друге. Потрібно звернути увагу на положення про терміни утримання під вартою. Пропонують із нинішніх 12 місяців продовжити до 18 місяців. На мою думку, це істотне обмеження особистої свободи. Також пов'язане із цим збільшення термінів розслідування. Можна сказати, що порушується принцип розумних строків, який є складовою верховенства права. Тому що терміни пропонують збільшити з 12 місяців до 18 місяців", - додав Банчук.

Також він підкреслив, що законопроект створює проблеми для запуску Державного бюро розслідувань.

"Взагалі забирається із законопроекту положення, що стосується часу початку діяльності Державного бюро розслідувань. Згідно з Конституцією, у прокуратурі не повинно залишатися слідчих підрозділів. І ми фактично підвішуємо це питання, фактично це означає, що прокуратура буде продовжувати діяльність, не передбачену Конституцією", - заявив експерт.

На його думку, потрібно всіма способами намагатися не допустити прийняття цього законопроекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram