ГоловнаПолітика

Європейське космічне агентство запустило в космос ракету з українським двигуном

Vega вивела на орбіту супутник у рамках проекту моніторингу довкілля.

Європейське космічне агентство запустило в космос ракету з українським двигуном
Архив
Фото: EPA/UPG

Ракета-носій Vega успішно стартувала з екваторіального космодрому Куру у Французькій Гвіані.

Запуск транслювали на сайті французької компанії Arianespace.

Як повідомив у фейсбуці президент Петро Порошенко, один зі ступенів двигуна ракети виготовило українське ДП "ВО "Південний машинобудівний завод ім. Макарова".

"Маршовий двигун РД-843 4-го ступеня ракети-носія розроблено Державним підприємством "Конструкторське бюро "Південне" і виготовлено Державним підприємством «ВО «Південний машинобудівний завод ім. Макарова", - написав він.

Президент зазначив, що це вже дев'ятий пуск у рамках програми Vega і перший у 2017 році.

На борту ракети-носія є супутник Sentinel-2B проекту глобального моніторингу довкілля і безпеки "Коперник" (Copernicus). Sentinel-2B - четвертий супутник у проекті "Коперник". Перший - Sentinel-1A - вивела на орбіту у квітні 2014 року ракета-носій "Союз". Супутники працюють у парі, перебуваючи на протилежних точках орбіти для забезпечення максимального покриття.

З початку року це третій запуск з космодрому Куру і перший із застосуванням ракети Vega. До сьогодні цей носій застосовували вісім разів, уперше - у 2012 році.

Програми Sentinel Європейського космічного агентства (ЄКА) охоплюють п'ять сімейств супутників: Sentinel-1 призначений для отримання комплексних радіолокаційних даних із супутників ERS і Envisat. Sentinel-2 і Sentinel-3 забезпечують моніторинг суші і океану, Sentinel-4 і Sentinel-5 створені для метеорологічних і кліматичних досліджень, заснованих на вивченні складу атмосфери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram