ГоловнаПолітика

Шаповал пропонує переглянути процедуру формування КС

Пропонується залишити тільки одну конкурсну комісію.

Шаповал пропонує переглянути процедуру формування КС
Фото: Макс Требухов

Член-кореспондент НАН України, головний експерт групи "Конституційна реформа" Реанімаційного Пакету Реформ Володимир Шаповал звертає увагу на необхідність перегляду процедури формування Конституційного Суду в частині діяльності і формування конкурсних комісій з відбору суддів КС.

Про це йшла мова на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і РПР.

В чинній редакції законопроекту конкурсні комісії формуються окремо кожним суб'єктом призначення, хоча це прямо не передбачено Конституцією.

Експерт зазначає, що і головне науково-експертне управління Верховної Ради у своєму висновку на законопроект акцентувало увагу на цій проблемі.

На думку Шаповала, це нівелює конкурсні засади формування Конституційного Суду, адже конкурсні комісії будуть діяти в інтересах окремого суб'єкта призначення. Експерт наголошує на необхідності існування однієї єдиної конкурсної комісії, і, як варіант, пропонує передати можливість її формування Кабінету Міністрів.

Він також зазначив, що до складу авторської групи законопроекту "Про Конституційний Суд" повинні входити судді КС у відставці, які мають науковий ступінь і не скомпрометували себе протягом своєї роботи. Такий підхід дозволив би розробити більш досконалий законопроект і забезпечити ще більший професіоналізм у його підготовці.

Нагадаємо, експерт Центру політико-правових реформ і групи "Конституційна реформа" РПР Юлія Кириченко вважає, що новий закон про Конституційний Суд не усуне його політичної залежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram