ГоловнаПолітика

Суд втретє намагається обрати запобіжний захід для Насірова (оновлюється)

Справу розглядає суддя Олександр Бобровник.

Солом'янський районний суд Києва в понеділок близько 12:30 відновив засідання щодо обрання запобіжного заходу для голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. Воно триває вже третій день.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, справу розглядає суддя Олександр Бобровник.

Перед цим інша суддя цього суду Олена Букіна відмовила захисту Насірова у відводі Бобровника.

Одразу після відновлення засідання захист Насірова попросив провести судово-медичну експертизу, щоб визначити хворобу Насірова. У зв'язку із цим було оголошено п'ятихвилинну перерву, щоб захист склав клопотання в письмовому вигляді.

Оновлення 13:03. Після відновлення засідання захист зачитав письмове клопотання про прохання проведення судово-медичної експертизи. За словами адвоката Олександра Лисака, експертиза повинна дати відповіді на такі питання: "Від яких захворювань потерпає і чи потребує лікування Роман Насіров. Чи може він брати участь у засіданні".

За словами прокурорів, клопотання захисту скероване виключно на затягування процесу. "Підставою для проведення експертизи є певні матеріали, довідки про стан здоров'я. Таких документів немає", - зазначив один з обвинувачів.

Оновлення 13:18. Суд вислухав обидві сторони і пішов у дорадчу кімнату.

Перед цим прокурору САП Андрієві Перову на вимогу захисту було зроблено зауваження за "неналежну поведінку". Суть зауваження в тому, що Перов процитував ст. 242 в КПК зі словами "статева зрілість", що, на думку захисту, образило дружину Насірова і його самого.

Водночас прохання прокурорів зробити зауваження адвокатам суд не задовольнив. Прокурори висловили невдоволення тим, що захист Насірова приписав антикорупційному прокурору Назару Холодницькому слова, яких він не говорив. Адвокати сказали, нібито Холодницький заявляв, що Насіров нічим не хворий.

Оновлення 14:18. Через годину суддя Бобровник повернувся в зал засідань і оголосив своє рішення: відмовити адвокату Лисаку в задоволенні клопотання.

Судове засідання продовжилося.

Оновлення 15:25 Суд погодив клопотання про перегляд у рамках слухання справи відеозапису повідомлення Насірову підозри. 

Для підготовки оголошено 10-хвилинну перерву.

Оновлення 17:00 Суд долучив клопотання адвокатів про визнання затримання Насірова незаконним. За словами адвокатів, Насірову зачитували підозру, коли він перебував у медикаментозному сні, і нічого не чув. Прокурори вважають це спотворенням фактів.

Сам Насіров вважає, що представники НАБУ і САП здійснили стосовно нього насильство.

"Я вважаю насильством, вони робили неможливим надання мені медичної допомоги, чим поставили під загрозу моє життя і здоров'я. Після того, як мене забрали, мені щось вколювали, робили якісь ін'єкції. Я не розумів, що відбувається", - заявив Насіров.

Після цього виступив свідок сторони звинувачення лікар Інституту кардіології імені Стражеска Максим Соколов. "12 мільйонів людей у нас хворіють гіпертонічним кризом, частина з них працює. Тому, на мою думку, така хвороба не становить серйозної перешкоди, щоб брати участь у судових засіданнях", - сказав він.

Оновлення 18:50. Суд відновив засідання з обрання запобіжного заходу для голови ДФС після перерви. Прокурор повідомив, що Насіров є громадянином Великобританії, а також має паспорт громадянина Угорщини.

"Буквально під час перерви була отримана інформація, що в Насірова є британське громадянство. Його він отримав у 2012 році... Таку інформацію нам надали у посольстві. Також він є громадянином Угорщини", - сказав прокурор.

Насіров цю інформацію спростував. Його адвокати заявили, що документи, які підтверджують наявність у Насірова іноземного громадянства "невідомого походження і підпис на них - несправжній".

"Замінування - було спеціальною перервою для того, щоб прокурори підготували ці документи", - вважають адвокати.

Оновлення 20:29. Захист знову подав клопотання про судово-медичну експертизу Насірова. Прокурори виступили проти. Суддя вийшов у дорадчу кімнату.

За інформацією кореспондента LB.ua суд у проведенні судово-медичної експертизи відмовив.

Після перерви Насіров зробив заяву: "Я не є громадянином Великобританії, не є громадянином Угорщини, я громадянин України".

Зараз у суді показують відео затримання Насірова. Про це клопотали адвокати. Прокурори виступали проти.

Оновлення 23:05. Прокурор САП Ярослав Сімків у суді заявив, що Роман Насіров за останні два роки здійснив 60 поїздок за кордон.

"Підозрюваний протягом останніх двох років понад 60 разів перетинав кордон України. Дуже сумніваюся, що на посаді глави ДФС є так багато офіційних та державних візитів. Не думаю, що стільки можна говорити про податки за межами країни", - сказав він.

Адвокат Мірошник подав клопотання про відкладення судового розгляду на ранок 7 березня.

"На годиннику вже 22:47. Я прошу відкласти судовий розгляд на завтрашній ранок. Оскільки ми всі виснажені (...) а моя промова буде довгою", - сказав він.

За словами адвоката Черезова, для зауважень знадобиться щонайменше три години.

Адвокати додали, що Насіров залишиться в приміщенні суду.

Прокурори наполягають, щоб не переносити засідання, оскільки у адвокатів буде багато часу, щоб підготуватися до зауважень (що суперечить дотриманню змагальності сторін, оскільки перед цим прокурори висловили свою репліку).

Суддя відмовив у перенесенні засідання.

Нагадаємо, термін затримання Насірова минув близько 23:50 5 березня. Формально він вільний, але під будівлею суду всю ніч тривав мітинг, метою якого було запобігти втечі Насірова. У підсумку він усю ніч залишався в Солом'янському суді.

Насірова затримали в ніч на 3 березня в лікарні "Феофанія" за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Йому закидають неправомірне розтермінування податкових боргів підприємствам Онищенка та заподіяння збитків державі на 2 млрд гривень. Спеціалізована антикорупційна прокуратура зажадала заарештувати голову ДФС.

Увечері 4 березня відбулася перша спроба обрати Насірову запобіжний захід, але суддя Солом'янського районного суду Олександр Бобровник вирішив перенести засідання на неділю у зв'язку з тим, що не всі захисники Насірова встигли ознайомитися зі справою.

Вранці 5 березня захист Насірова заявив відвід судді, що знову заблокувало розгляд запобіжного заходу. У неділю в суді не виявилося чергового судді і відвід Бобровнику нікому було розглядати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram