ГоловнаПолітика

Насірову закидають заподіяння збитків державі на 2 млрд гривень

Він проходить одним із фігурантів "газової справи".

Насірову закидають заподіяння збитків державі на 2 млрд гривень
Фото: dyvys.in

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) інкримінує голові Державної фіскальної служби Роману Насірову заподіяння збитків державі на 2 млрд гривень.

Про це журналістам повідомив у п'ятницю заступник генерального прокурора - спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький.

"Він у рамках цієї "газової справи" безпідставно надавав розстрочки для зобов'язань низки підприємств. Також він їх надавав тоді, коли ще не було офіційних висновків територіальних органів ДФС. Такими чином, слідство вважає, що діями Романа Насірова заподіяно збитків близько 2 млрд гривень державному бюджету", - заявив він.

Насірова підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Холодницький зазначив, що в ніч на 3 березня детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру Насірова.

Нагадаємо, що Насіров напередодні зліг у лікарню, нібито з інфарктом міокарда.

"Газова справа" стосується розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ "Укргазвидобування". Протягом січня 2013 - січня 2016 "Укргазвидобування" уклало низку договорів з приватними підприємствами. До процесу також були залучені посередники - товарні біржі, які встановлювали занижені ціни на газ.

Наприклад, коли ринкова вартість газу становила 7057,51 грн за тис. кубометрів, біржі реалізовували його за ціною 2640 грн на користь певних суб'єктів господарської діяльності. Після цього переможці біржових торгів продавали газ, але вже за ціною 6900 грн за тис. кубометрів. Різницю між вартістю газу для посередника і ціною, за якою газ купували підприємства реального сектору економіки, переказували на рахунки приватних осіб через фіктивні фірми. Робили це переважно готівкою.

Увесь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договорів і закінчуючи переможцями торгів, був підконтрольний народному депутату Олександру Онищенку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram