ГоловнаПолітика

"Нафтогаз" хоче долучитися до позову Польщі щодо доступу "Газпрому" до OPAL

Компанія подала запит до Європейського суду справедливості.

"Нафтогаз" хоче долучитися до позову Польщі щодо доступу "Газпрому" до OPAL
Фото: EPA/UPG

НАК "Нафтогаз України" звернулася до Загального суду Європейського суду справедливості з запитом про приєднання до справи за позовом польської компанії PGNiG Supply & Trading проти рішення Єврокомісії розширити доступ "Газпрому" до трубопроводу OPAL.

Про це повідомляється на сайті "Нафтогазу".

Згідно зі статутом Європейського суду справедливості, юридична особа може вступити в справу, якщо зможе довести інтерес в її фіналі.

"Нафтогаз" в запиті вказав потенційні негативні наслідки рішення Єврокомісії: зменшення транзиту газу через Україну, загроза безпеки постачання газу в Україну через припинення газових потоків з Польщі, погіршення конкурентної позиції "Нафтогазу", несподівана зміна регуляторних і ринкових умов діяльності компанії.

Залучення "Нафтогазу" до справи за позовом PGNiG ST дозволить українській компанії подати додаткові аргументи у справі, а також отримати офіційний доступ до матеріалів справи.

У жовтні Єврокомісія схвалила договір, згідно з яким "Газпрому" дозволялося збільшити використання газопроводу OPAL до 70-80%. Раніше ця частка становила 50%. Це рішення оскаржила PGNiG, і Європейський суд справедливості призупинив рішення ЄК до винесення рішення зі справи.

Рішення Європейської комісії дозволяє "Газпрому" значно збільшити використання потужностей газопроводу OPAL і збільшити обсяги прокачування газу Північним потоком в обхід України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram