ГоловнаПолітика

Блокада Донбасу: набір допитливого конспіролога

Після оголошення терористами ОРДЛО “націоналізації” українських підприємств у ситуації з блокадою все заплуталось настільки, що знайти чітку відповідь на питання “хто замутив?” і “кому вигідно?” стало геть неможливим. І от тут якраз і настає час для конспірологічних теорій...

Фото: Facebook/Cемен Семенченко

Враження, що нас тупо намахують розіграною виставою, не полишало від самого початку енергетичної блокади Донбасу — для такої впевненості вистачило б і однієї появи на рейках Семена Семенченка. Бравий комбат за ча свого депутатства встиг привчити нас до того, що його участь у публічних акціях неодмінно пов'язана з інтересами якихось третіх осіб достатньої фінансової ваги. Проте якби все впиралося в банальну схему, то конфлікт би вичерпався за кілька днів — кулуарною мировою угодою влади з цими третіми особами (з пакетом поступок влади пропорційно створеному публічними акціями медіашуму). Натомість ми вже більше місяця спостерігаємо публічну битву влади та блокадників на повне винищення, яка станом на початок весни вже не передбачає жодного кулуарного миру. А після відкритого вступу до гри Кремля та його маріонеток взагалі стало незрозумілим, хто з ким мав укладати мир і хто вже уклав, хто війну насправді розпочав і з ким насправді воює.

Унікальність нинішньої зради полягає в тому, що запідозрити в змові можна справді будь-кого з будь-ким, і кожен конспірологічний кейс буде вагомо підкріплено логічними доказами. Тож якщо вам теж досі неясно, хто в історії з вугіллям головний ляльковод, пропонуємо вибрати версію на свій смак з універсального конспірологічного набору:

1. Патріотична: влада злилась із патріотами

Найприємнішою версією для оптимістів, порохоботів та перемогофілів буде змова Уряду з блокадниками — Україна об'єдналася, щоби прижучити Ахметова й нарешті позбутися вугільної голки Донбасу. На користь цієї версії говорить уже наявний історичний досвід із блокадою Криму 2015 року, коли після кількох місяців пафосного зітхання штибу “не я б'ю, верба б'є” Кабмін таки обмежив торгівлю з окупованої автономією.

Фото: ru.slovoidilo.ua

За такої версії всі натяки Арсена Авакова на ймовірність силового розблокування можна вважати частиною піар-гри — ветерани-блокадники мусять у відповідь картинно зойкнути “Ой!” та продовжити разом з урядовою трупою “своє робить”. Врешті за кілька тижнів уряд розведе руками, мовляв, “ви ж бачите — нічо з ними не вдієш”, заборонить торгівлю з ОРДЛО та, потираючи руки, побіжить підвищувати комунальні тарифи.

Дії терористів та Кремля в такому разі виглядають просто грою на власну публіку — щоби жодний маленький ватник не сумнівався, що раз уже блокада вдалася, то влаштувати її могла лише переможна Росія, а не її підступні вороги. І для такої гри кремлінам навіть Ахметова виявилось не жалко — нащо він потрібен, якщо Україна з Донбасом не торгуватиме?

2. Зрадницька: влада змовилась із Путіним

Для будь-якого адепта Суцільної Зради найочевиднішим тлумаченням будь-якого конфлікту завжди є продаж Петром України Кремлю за жменьку липецьких цукерок. Тому не будемо й ми відступати від канонів.

Отже, продажна українська верхівка торгувала з ОРДЛО, аби в терористів не закінчувалися гроші на війну Росії проти України. Патріотичний Семен Семенченко спробував заблокувати цю Дорогу Смерті — і тоді Москва з Києвом вирішили покарати героя й віджали підприємства в Ріната Ахметова. У цій версії лишається незрозумілим зв'язок героя Семена та зрадника Ріната, але можна на нього забити. Може, Путін просто так хитро всіх переграв, що його помста наздожене Семенченка аж на виборах — коли українці, змучені новими тарифами на тепло, повісять усі свої біди на комбата та більше не оберуть його до парламенту. Тоді без Семенової недоторканності торгівлю нарешті розблокують, і змовники з Банкової й Кремля знову зможуть возити вугілля в Україну з Донбасу та фінансувати терористичну війну. Ну а Рінату, якщо він до того часу дотерпить, можуть і активи навіть повернути!

Фото: EPA/UPG

3. Суперзрадницька: патріоти змовилися з окупантами

Версія, якої від початку блокади офіційно дотримується українська влада, — “блокування вигідне Кремлю” — звучала дещо натягнуто лише до 1 березня. Тепер же, коли терористи встановили “зовнішній контроль” над українськими підприємствами, у Росії вималювався реальний мотив.

Тож тут ми бачимо класичну спецоперацію зі створення casus belli: засланий Росією козачок Семен Семенченко блокує таку потрібну Україні вугільну торгівлю з Донбасом, а поки безсила українська влада б'ється з диверсантом язиками, терористи отримують залізний привід для “націоналізації” і миттєво ним користаються.

І всі ці розмови про “Роттердам+”, антрацитові марки й таке інше — лише маневри, щоби відвернути увагу громадськості від простого російського плану з рейдерського захоплення українських активів. Єдине, що дивує в цій версії — що Росії для звичної крадіжки раптом знадобився ще й якийсь додатковий привід крім того, що щось десь погано лежить. Хоча, може, просто втупу вкрасти в Ріната московитам було незручно й не по понятіях. А так — ну шо ж зробиш, Рінате, то все Семен!

4. Фантастична: патріоти змовились з Рінатом

Охопили якось Ріната Ахметова патріотичні почуття... (стривайте, не смійтеся! адже кожна версія має право на існування!) і вирішив він обірвати свої ганебні вугільні зв'язки з Донбасом. Але щоби свої його за це не підірвали просто у VIP-ложі стадіону “Металіст”, робити патріотичну диверсію він узявся невибагливими чужими руками Семена Семенченка.

На користь цієї версії говорить насамперед те, що Ахметов — нібито потерпіла сторона в цьому конфлікті — за цілий місяць не зміг домовитися з Семенченком про розблокування колій. Бо якщо навіть всесильний Рінат не домовився, та ще й із героїчним комбатом, то це може говорити лише про те, що він із ним домовився, але раніше!

Фото: 112.ua

Отже, виставляючи Семена як ширму, Рінат собі під істеричні завивання Гройсмана потихеньку переорієнтовував виробництво на паливо безпалевних марок, але раптом про цю хитру змову дізналися кремліни — й покарали зрадника віджимом заводів, шахт і стадіонів. Руки в Москви довгі! Страшно навіть уявити, які донбаські бізнеси бойовики конфіскували в самого Семенченка...

5. Комбінаторська: Рінат змовився з Кремлем

Після попередніх версій могло скластися враження, що Рінат — ци не єдиний лох у цій історії, бо як йому не лягти — все одно виграють. Виправляємо цю несправедливість.

Отже, вирішив якось Рінат Ахметов захопити російські ринки збуту, щоби його бізнес на окупованих територіях не залежав від вразливих вугільних шляхів через лінію розмежування. А щоб в Україні ніхто не запідозрив Ріната в черговій зраді, придумав хитру схему: передати свої активи у управління терористичному ЗАТ “ДНР”, у якому в Ріната блокуючий пакет акцій.

Найважче було в цій операції — змусити грати в свою гру принципового патріота Семенченка. Щоби допитливий Семен нічого не запідозрив, Рінатові навіть довелося двічі перевдягатися Коломойським!

Зате тепер в Ахметова все чудово: бізнес переорієнтував, патріотів злив, тарифи для теплоенерго знову підіймуться — не життя, а казка! І при цьому ніхто тебе не звинувачує, а дехто ще й жаліє!

Фото: ipress.uа

6. Футбольна: з усіма змовився Суркіс

Є ще одна версія, про яку поки мало хто говорить, але можна не сумніватися, що експерти каналу “Футбол” скоро на неї вийдуть. Адже просто на очах у мільйонів українських вболівальників енергетична блокада лише за лютий встигла вибити донецький “Шахтар” із Ліги Європи, і це ж іще навіть “Донбас-Арену” “націоналізувати” не встигли!

Звісно, хитрий план фінансового зневодження головного суперника і київському “Динамо” влітає в копієчку — навіть довелося віддати китайцям в оренду основного форварда Мораеса. Але блокада з кожним днем діє на клуб Ріната Ахметова все сильніше: якщо в першому матчі з “Сельтою” гірники навіть натужну перемогу вимучили, то в другому Семен до команди підкрався остаточно.

Блокада, бездіяльність уряду, ультиматум терористів — і тепер іще й “націоналізація”: футболісти з “Шахтаря”, схоже, почнуть тікати навіть не чекаючи літнього трансферного вікна. Бо з такими темпами трансферне літо харківській команді світить не більше, ніж єврокубкова весна!

7. Антиконспірологічна: ніхто не змовлявся

Торгували собі Україна та ОРДЛО, поглядали на це спокійно Кремль і Семен Семенченко, і нікому й на думку не спадало, що в цій торгівлі — основи нацбезпеки країни. І лише коли заманулося Семену пострибати на рейках, змушений був уряд відкрити світові страшну військову таємницю: не жити нам без вугілля з Донбасу! І почув це Кремль, вилаяв свою тупу розвідку, яка досі не допетрала очевидного, — й ломанувся у необачно прочинені Семеном двері. І тепер ні вугілля, ні підприємств, один лише Семен на нікому не потрібній залізниці сидить.

Бо ж не можна лаятися між собою — Путін підслухає та нападе!

8. Універсальна: всі казли

Якщо ж серед вищенаведених версій ви так і не знайшли жодної собі до смаку, то доведеться вибрати універсальну: одні уроди проблему запустили, інші на ній заробляли, треті щось замутили, і в результаті щось гахнуло. Врешті, ця формула придатна не лише для історії з блокадою, а й для більшості ситуацій нашого українського сьогодення.

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram