ГоловнаПолітика

Суд відмовився скасувати формулу розрахунку цін на вугілля "Роттердам+"

Апеляційний суд залишив чинним рішення суду першої інстанції.

Суд відмовився скасувати формулу розрахунку цін на вугілля "Роттердам+"
Фото: facebook.com/viktoriya.voytsitska

Київський апеляційний адміністративний суд залишив чинним рішення суду першої інстанції, який визнав формування тарифів на вугілля за формулою "Роттердам+" правомірним.

Про це повідомила народний депутат Вікторія Войціцька в Фейсбуці.

"Для простого розуміння. У країні триває війна, на окупованих Росією територіях видобувається антрацитове вугілля, який більше ніде не видобувають в Україні. Для того, щоб не купувати вугілля в окупантів, НКРЕКП запропонувала імпортувати з-за кордону - за європейською ціною. Тарифи на електроенергію підвищили саме тому", - написала вона.

Однак, за словами депутата, за 2016 рік Україна імпортувала всього 1,6% антрацитового вугілля.

"Решта антрациту - 98,4% - ми купували на окупованих Росією територіях і платили за це стільки, ніби імпортували його з ПАР або Австралії. В результаті ми переплатили понад 10 млрд гривень за «Роттердам+» з Донбасу", - додала Войціцька.

Автор позову, екс-член НКРЕКП Андрій Герус заявив, що в справі про правомірність формування тарифів на вугілля за схемою "Роттердам+" буде подана касація.

Нагадаємо, НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

Тобто за формулою "Роттердам+", вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Влада стверджує, що для українського вугілля ця формула не діє. 15 лютого 2017 року Генпрокуратура заявила, що перевірить, як формується ціна на вугілля в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram