ГоловнаПолітика

Рада підтримала в першому читанні зміни до "закону Савченко"

Він не буде застосовуватися до засуджених за тяжкі й особливо тяжкі злочини.

Рада підтримала в першому читанні зміни до "закону Савченко"
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроект №5259 про внесення змін у "закон Савченко".

За нього проголосували 235 народних депутатів.

Проект передбачає, що норма закону про зарахування одного дня попереднього ув'язнення як двох днів у термін основного покарання не застосовується до засуджених за тяжкі й особливо тяжкі злочини, а також до рецидивістів.

Нагадаємо, закон про зарахування одного дня попереднього ув'язнення як двох днів у термін основного покарання ("закон Савченко") набув чинності в грудні 2015 року.

У січні 2016 року, відповідно до цього закону, вийшов із в'язниці суддя Ігор Зварич, якого у 2011 році засудили до 10 років позбавлення волі за хабарництво. Крім того, 28 січня суд зменшив термін засудженому до 8 років в'язниці Андрію Слюсарчуку, відомому як "доктор Пі", і в червні він вийшов на волю. У квітні вийшов з в'язниці засуджений за вбивство колишній депутат Верховної Ради Віктор Лозінський, а організатор наймасштабнішої будівельної афери "Еліта-центр" Олександр Волконський (Шахов) вийшов із СІЗО.

До листопада 2016 року за "законом Савченко" достроково звільнили з місць позбавлення волі 8,5 тис. осіб, підлягали звільненню 35 тис. З уже звільнених 906 осіб скоїли повторні злочини, зокрема 27 убивств, 21 тяжке тілесне ушкодження, 12 зґвалтувань, 670 крадіжок, 172 грабежі, 68 розбоїв, 43 шахрайства і 23 хуліганства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram