ГоловнаПолітика

Рада не змогла призначити представника в комісію з аудиту НАБУ через появу альтернативного кандидата

БПП і НФ спробували протягнути свого кандидата в обхід комітету.

Верховна Рада не змогла призначити свого представника до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України (складається з трьох осіб - від Ради, Кабміну і Президента).

У проекті постанови №5571, який підготував профільний комітет, було записано ім'я американця Роберта Сторча.

Роб Сторч
Роб Сторч

Сторч - заступник генерального інспектора Департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки. "Це людина, яка проводить аудит ФБР, Інтерполу й інших інституцій, що підконтрольні Мін'юсту США. У Роберта є досвід роботи в Україні, дуже добре орієнтується в ситуації", - представив голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв.

Однак партії влади - "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" - несподівано висунули альтернативного кандидата. Ним став британський слідчий Найджел Браун.

Найджел Браун
Найджел Браун

У профілі Брауна в соціальній мережі LinkedIn стверджується, що він один із лідерів у галузі корпоративних розслідувань. До 1992 року працював у Скотланд-Ярді, пізніше перейшов у бізнес. Тепер він є співзасновником компанії Barringtons з ще одним нишпоркою Тоні Імоссі, яка надає послуги корпоративним клієнтам.

Члени антикорупційного комітету заявили, що вперше дізналися про кандидатуру Брауна, не розглядали її, тому голосувати за неї не можна. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій у відповідь заявив, що парламентські юристи думають інакше, і провів рейтингові голосування щодо обидвох кандидатур.

Сторча підтримали 76 осіб, Брауна - 205.

Однак знайти голосів для затвердження кандидатури Брауна не вдалося, і проект постанови повернули до комітету для доопрацювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram