ГоловнаПолітика

Клімкін закликав реформувати Радбез ООН

Голова МЗС підкреслив, що РФ є країною-агресором і зловживає правом вето.

Клімкін закликав реформувати Радбез ООН
Фото: 24tv.ua

Голова МЗС України Павло Клімкін закликав реформувати Раду Безпеки ООН, щоб усунути зловживання правом вето постійними членами, передає Радіо Свобода.

"Рада Безпеки повинна бути здатною давати дієву відповідь на криваві конфлікти незалежно від можливої присутності сторони конфлікту за цим столом як постійного члена Ради Безпеки", - сказав Клімкін, виступаючи на відкритих дебатах у Раді Безпеки ООН на міністерському рівні на тему "Дотримання міжнародного миру і безпеки: конфлікти в Європі".

За його словами, в подальшому неприйнятно, щоб пунктом Статуту ООН про те, що "сторона спору повинна утримуватися від голосування", "і далі кричуще нехтували". Вкрай важливо ввести чіткі процедури для належного виконання цієї статті, підкреслив Клімкін.

У промові він звернув увагу на низку конфліктів у Європі, спровокованих діями, за його словами, "однієї держави", яка створює на континенті багато "гарячих точок", застосовуючи стратегію: підбурити до конфлікту, взяти в ньому участь, підтримати його, а потім підірвати мирні зусилля замість посередництва в них.

Він зазначив, що для ООН проблема в тому, що "архітектор цієї стратегії сидить за цим столом як постійний член Ради Безпеки ООН".

"Маючи серйозну відповідальність зберігати мир і безпеку, ця держава - Росія - натомість вдалася до порушення документів, які були розроблені як наріжні камені миру - Статут ООН, Гельсінкський заключний акт і Паризька хартія", - звернув увагу Клімкін.

"Метою агресії Росії проти України є європейська і трансатлантична єдність як основні елементи світового порядку безпеки. Повернути назад події розпаду Радянського Союзу чверть століття тому вже давно стало для Кремля нав'язливою думкою. Росія використовує на свою користь слабкості інших. І одна з таких інституційних слабкостей, якою вона зловживає, - право вето в Раді Безпеки ООН і правило консенсусу в ОБСЄ. А дієвого механізму притягнення зловмисника до відповідальності за його порушення ще не створено", - сказав міністр.

Раніше Клімкін закликав ООН бути активнішою в питанні врегулювання конфліктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram