ГоловнаПолітика

Bellingcat назвав ім'я організатора перевезення на Донбас "Бука", що збив рейс MH17

Генерал-майор Сергій Дубинський проходив службу у військовій розвідці ГРУ і пішов у відставку в 2014 році.

Міжнародна група розслідувань Bellingcat назвала ім'я людини, яка контролювала транспортування на Донбас пускової установки ракетного комплексу "Бук", з якого збито малайзійський боїнг MH17.

Згідно з опублікованою доповіддю, за транспортування "Бука" відповідав відставний російський генерал-майор Сергій Дубинський, раніше відомий як боєць збройних сил так званої "Донецької народної республіки" "Хмурий".

Фото: bellingcat.com

У доповіді також йдеться, що "Бук" також перевозили службовці 69-ї окремої бригади матеріально-технічного забезпечення збройних сил Росії. До такого висновку Bellingcat дійшла після вивчення фотографій в соцмережах військових, які були зроблені в Ростовській області під час транспортування установки. На більшості фотографій зафіксована військова техніка.

Результати розслідування Bellingcat передала зведеній групі слідчих (Joint Investigation Team, JIT). Вона веде кримінальне розслідування катастрофи Боїнга. За даними Bellingcat, російський офіцер Сергій Миколайович Дубинський (Петровський) проходив службу у військовій розвідці ГРУ і пішов у відставку в 2014 році.

Фото: bellingcat.com

Нагадаємо, літак Boeing 777, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, збито російською системою "Бук" 17 липня 2014 року в Донецькій області. В результаті загинули всі 298 чоловік, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих - громадяни Нідерландів.

Розслідуванням займається команда фахівців з Австралії, Бельгії, Нідерландів, Малайзії і України. Спільна слідча група дійшла висновку, що рейс MH-17 збито ракетою 9Б38 з установки "Бук", випущеної з населеного пункту Первомайське.

Завершення розслідування з МН-17 очікується навесні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram