ГоловнаПолітика

Альтернативи вугіллю з непідконтрольних територій немає, - Гройсман

Прем'єр згоден, що боротьба з контрабандою необхідна, але не ціною зриву енергозабезпечення країни.

Альтернативи вугіллю з непідконтрольних територій немає, - Гройсман
Фото: EPA/UPG

Вугілля з непідконтрольних територій на Донбасі Україні необхідне, оскільки припинення постачання може призвести до проблем з електроенергією на території країни.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє Укрінформ.

"Блокування поставок вугілля, якому немає альтернативи, я думаю, якщо ви запитаєте в експертів, вони скажуть, це означає тільки одне - зупинка і віялові відключення по всій території України. Чи потрібно доводити до цього - я вважаю, що ні", - сказав Гройсман у неділю у вечірньому ефірі каналу "Україна".

За словами прем'єра, Україна споживає 24 млн тонн енергетичного вугілля, з них 9 млн тонн - вугілля групи "А", яке використовують на ТЕС і видобувають на непідконтрольній території.

Прем'єр-міністр підкреслив, що чимало великих українських міст опалюються саме вугіллям, тому якщо хтось заявляє, що треба переходити на газ, то повинен розуміти - це призведе до ще одного зростання цін на тепло чи електроенергію.

Гройсман зазначив, що згоден з необхідністю боротьби з контрабандою і на державному кордоні, і на лінії розмежування.

"Якщо ми запитаємо, чи є в нас довіра до українських кордонів, зокрема лінії розмежування, щодо торгівлі контрабандним товаром - в мене такої довіри немає. І тут я готовий повністю приєднатися до жорсткої боротьби проти контрабанди, але ми не повинні оголошувати жорстку боротьбу українським громадянам, у яких повинно бути світло і тепло", - передає слова прем'єра Інтерфакс-Україна.

Він підкреслив, що така боротьба не повинна негативно впливати на громадян країни.

Нагадаємо, 26 січня почалася блокада залізничних колій, ініціаторами якої стали люди, які називають себе ветеранами АТО. За фактом блокування дороги в Луганській області прокуратура відкрила кримінальне провадження. Прокуратура порушила кримінальну справу проти учасників блокади. Наразі заблоковано три залізничні перегони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram