ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

КС РФ зажадав переглянути рішення у справі політв'язня Дадіна

Конституційний суд запропонував внести зміни в оскаржену Дадіним статтю.

КС РФ зажадав переглянути рішення у справі політв'язня Дадіна
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Конституційний суд Росії ухвалив переглянути кримінальну справу проти політв'язня Ільдара Дадіна, якого засудили до тюремного терміну за статтею про неодноразові порушення правил проведення мітингів.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Ухвалені щодо Ільдара Дадіна судові акти підлягають перегляду", - йдеться в рішенні КС. При цьому статтю 212.1 КК РФ, за якою Дадіна було засуджено і на яку активіст подав скаргу до Конституційного суду, визнали законною. На думку суду, кримінальна відповідальність за цією статтею конституційна, якщо її застосовують для захисту прав громадян. При цьому КС запропонував законодавцям внести в цю статтю поправки.

"Виявлений КС РФ конституційно-правовий зміст положення статті 12.1 КК РФ є обов'язковим для правозастосовників, законодавцю запропоновано внести до статті відповідні зміни", - йдеться в рішенні КС.

Ільдар Дадін став першим, кого визнали винним за статтею 212.1 КК РФ  (неодноразові порушення на мітингах). У грудні 2015 року його засудили до трьох років колонії загального режиму. Потім цей термін скоротили до 2,5 років.

Його визнано політв'язнем, оскільки кримінальне переслідування здійснюється виключно у зв'язку з насильницьким здійсненням права на свободу зібрань, за звинуваченням у правопорушенні, події якого не було, з порушенням права на справедливий судовий розгляд і застосуванням непропорційного осудному діянню утримання під вартою.

1 листопада Дадін поскаржився на регулярні побиття в колонії. В управлінні ФСВП підтвердили застосування фізичної сили до в'язня, але лікарі не виявили на його тілі слідів побоїв. Сам Дадін стверджує, що їх немає, тому що в момент побиття він був в одязі.

1 грудня стало відомо, що Дадіна на півроку помістили в одиночну камеру за бійку із сусідом по камері. 20 грудня стало відомо, що російські тюремники пригрозили Дадіну мільйонним позовом за наклеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram