ГоловнаПолітика

Порошенко виключає проведення виборів на Донбасі до виведення російських військ

Президент прокоментував заяву посла Німеччини Райхеля.

Порошенко виключає проведення виборів на Донбасі до виведення російських військ
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко наполягає на тому, що проведення виборів на Донбасі без виведення російських військ неможливе.

Про це він заявив на брифінгу з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом, передає "Інтерфакс-Україна".

"Щодо заяви посла Німеччини... Проведення виборів на окупованій території за присутності окупаційних іноземних військ є абсолютно чітко неможливим", - сказав Порошенко, коментуючи заяву посла Німеччини Ернста Райхеля.

За словами Порошенка, не можна порівнювати ситуацію на сході України з тією ситуацією, яка була в НДР, оскільки там іноземні війська були на території країни за її згодою.

"Можна провести паралелі з російською базою в Севастополі, ми багато разів проводили вибори, коли російські війська з дозволу України були присутні на базі в Севастополі. І абсолютно неприйнятно, коли окупаційні війська спробують "просунути" проведення виборів під дулами автоматів", - підкреслив президент України.

Нагадаємо, раніше Райхель назвав можливими вибори на Донбасі за присутності російських військ. Після цього голова комітету Верховної Ради із закордонних справ Ганна Гопко в оточенні групи з близько 20 депутатів зачитала з парламентської трибуни вимогу до МЗС України викликати на розмову дипломата. У вівторок в українському МЗС відбулася розмова з Райхелем. Йому було вказано на неприпустимість проведення виборів на окупованих територіях Донбасу за присутності окупаційних військ.

Офіційний Берлін підтримав заяву Райхеля. У МЗС Німеччини уточнили, що проведення виборів можливе, але лише якщо про їхні умови зможуть домовитися Київ і Москва. При цьому відновлення контролю над держкордоном має стати завершенням процесу виконання Мінських домовленостей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram