ГоловнаПолітика

У Дніпрі затримали спільника Курченка

Луценко анонсував конфіскацію в держвласність Одеського НПЗ.

У Дніпрі затримали спільника Курченка
Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

Служба безпеки України затримала в п'ятницю в Дніпрі підозрюваного у розробці схеми бізнесмена Сергія Курченка з фіктивного транзиту пального, повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Сьогодні в Дніпрі СБУ затримала Костюка, якого слідство підозрює в розробці цієї афери Курченка", - написав генпрокурор у фейсбуці.

Він нагадав, що на цьому тижні прокуратура Одеської області спільно з Нацполіцією "вийшла на вирішальний етап у розслідуванні однієї з найбільших афер Курченка через фіктивний транзит 800 тис. т пального". "Затримані місцеві митники, які дали важливі свідчення про схему розкрадання 1,2 млрд грн з держбюджету. Дякуємо суду за адекватні справі застави в 9 млн грн", - додав генпрокурор.

"Вирок Курченку стає дедалі ближчим. Конфіскація у державну власність стратегічного Одеського нафтопереробного заводу - теж", - підсумував Луценко.

Нагадаємо, Курченко фігурує в кримінальному провадженні як керівник злочинної організації, яка протягом 2010 - початку 2014 рр. вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі скрапленим газом. Курченко купував державний скраплений газ на загальну суму 2,2 млрд грн на спеціалізованих аукціонах за цінами значно нижчими від ринкових, нібито для потреб населення. Фактично скраплений газ в подальшому реалізовувався за ринковими цінами.

З березня 2014 року Курченко перебуває в міжнародному розшуку.

2 лютого стало відомо, що прокуратура Одеської області спільно з поліцією і СБУ в рамках розслідування "справи Курченка" встановила факт використання Одеського нафтопереробного заводу (ОНПЗ) для ухилення від податків в особливо великих розмірах: на ОНПЗ було поставлено для переробки нібито з метою подальшого реекспорту 800 тис. тонн нафтопродуктів. Однак фактично нафтопродукти не реекспортувались, а залишалися в Україні. В результаті з 2012 по 2014 рр. державі був нанесений збиток у сумі 1,2 млрд грн.

Реалізувати схему Курченку допомагали працівники митниці, податкових органів та приватні підприємці. Оголошено про підозру у сприянні діям з ухилення від сплати податків, підробці документів трьом державним інспекторам Одеської митниці та двом представникам приватних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram