ГоловнаПолітика

Доброволець Церцвадзе подав прохання про отримання статусу біженця

У разі його видачі Росії, йому там загрожує смертна кара.

Доброволець Церцвадзе подав прохання про отримання статусу біженця
Фото: www.gp.gov.ua

Затриманий в Україні за запитом Росії боєць АТО з Грузії Гія Церцвадзе подав прохання про отримання статусу біженця. Про це повідомила його адвокат Ксенія Проконова на прес-конференції в Києві, повідомляє Ліга.net.

Адвокат повідомила, що в 2015 році було подано два прохання про отримання українського громадянства Гією Церцвадзе. Одне подав він особисто, друге було подано за підписом тодішнього голови СБУ Валентина Наливайченка, який просив надати Церцвадзе громадянство за видатні бойові заслуги. "Що з цими документами зараз, ми з'ясовуємо", - сказала Проконова.

"Ми вступили в процедуру надання статусу біженця, оскільки Гії дійсно загрожує небезпека від органів РФ. У разі його видачі, йому там загрожує смертна кара. Я думаю, ми навіть не дочекаємося судового провадження, він просто загубиться на території РФ. Тому видавати його не можна", - сказала Проконова.

Адвокат повідомила, що ведеться спілкування з українським Інтерполом.

"Багато хто запитує, продовжує він (Церцвадзе, - ред.) висіти в розшуку Інтерполу чи ні. Є таке поняття, як деактивация карти (розшуку, - ред.). Зараз там просто знято активний пошук, деактивація не включена, тому що його затримано на території України, але і далі є підстави для його розшуку в інших країнах. Саме з цієї причини Гія не покидатиме територію України", - сказала Проконова.

Також адвокат зазначила, що російська сторона не надала необхідного обсягу документів зі звинувачення Церцвадзе.

Нагадаємо, Солом'янський районний суд Києва виніс рішення про арешт на 40 діб громадянина Грузії Гії Церцвадзе, який перебуває в міжнародному розшуку і був затриманий 15 січня в аеропорту "Жуляни". Церцвадзе оголошено в розшук Російською Федерацією за звинуваченням в умисному вбивстві і замаху на вбивство, вчиненим в 2003 році в Сочі. Адвокати стверджують, що звинувачення російської сторони сфабриковані.

У четвер Церцвадзе вийшов зі СІЗО. У ГПУ пояснили його звільнення тим, що екстрадиція Церцвадзе в РФ може негативно позначитися на державних інтересах Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram