ГоловнаПолітика

80% жителів Києва в 1950-х спілкувалися українською, - документ ЦРУ

У центрі Києва пішохідними були три вулиці: Хрещатик, Володимирська і Червоноармійська.

80% жителів Києва в 1950-х спілкувалися українською, - документ ЦРУ
Будинок Гінзбурга

Центральне розвідувальне управління США опублікувало розсекречену доповідь, згідно з якою в 1950-х роках вісім з десяти жителів Києва використовували в спілкуванні українську мову.

Документ викладено в архівах на офіційному сайті ЦРУ, повідомляє Укрінформ.

"Близько 80% жителів Києва використовують українську мову в своєму спілкуванні. Решта 20% користувалися російською або однією з мов, поширених в СРСР", - йдеться в першому розділі доповіді "Мова і спілкування", датованому 28 вересня 1954 року.

При цьому звертається увага на те, що тема політики в Україні ніколи не обговорюється в розмові з незнайомцями, в тому числі в поїздах або де-небудь в інших місцях.

Доповідь також містить інформацію про відновлення будівель, мостів та інших об'єктів української столиці в післявоєнний період.

Крім того, в документі вказані інші цікаві деталі. Наприклад, більшість магазинів у цей період відкривалися о восьмій ранку, проте деякі - о п'ятій, для робітників, які в цей час виходили в ранкову зміну. У доповіді також наголошується, що в центрі Києва три вулиці використовувалися для пішохідного руху: Хрещатик, Володимирська і Червоноармійська. Порушення цього правила загрожувало накладенням штрафу.

Серед інших цікавих подробиць повідомлялося, що в 1954 році здійснювалося авіасполучення між Києвом і Ужгородом. Вартість квитка на жорстких сидіннях становила 265 рублів. В "м'якому" салоні треба було доплатити 35 рублів і кілька рублів комісійного збору. При цьому квитки можна було купити в касі на Хрещатику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram