ГоловнаПолітика

МВС не скорочуватиме терміну дії вже виданих водійських прав

Нові посвідчення категорії "B" будуть уже лише на 15 років.

МВС не скорочуватиме терміну дії вже виданих водійських прав
Фото: kri.com.ua

Міністерство внутрішніх справ готує законопроект про скорочення терміну дії водійських прав. Проте він стосуватиметься лише нових посвідчень.

Про це повідомляється на сайті Головного сервісного центру МВС України.

"У другій половині 2017 року планується подати на розгляд профільного комітету Верховної Ради законопроект, згідно з яким у посвідченнях з'являться додаткові категорії. Зараз вони формуються. Термін їх дії становитиме від 5 до 15 років, залежно від категорій. Водії категорії" В "зможуть користуватися своїм посвідченням 15 років, а ось водії категорії "С" і "D" - тільки 5 років. Після завершення терміну дії, водій повинен пройти медичний огляд для перевірки психофізичної відповідності. Опрацьовується також питання щодо підтвердження практичних і теоретичних навичок водіїв, щоправда, це буде стосуватися виключно профільних категорій", - йдеться в повідомленні.

МВС наголошує, що закон не має зворотної сили і тому не буде поширюватися на власників посвідчень, які видавалися на 30 років, 50 років або безстроково.

Зміни, які готує МВС, також передбачають розробку нових екзаменаційних білетів, фото і відео-фіксацію під час складання іспитів, підвищення рівня захисту від підробок у нових посвідченнях водія за допомогою мікрочіпа.

Нагадаємо, що скандал навколо водійських посвідчень виник через пост заступник міністра внутрішніх справ з питань європейської інтеграції Анастасії Дєєвої у фейсбуці. Вона не змогла нормально пояснити, що за зміни готує МВС, і багато водіїв вирішили, що їх змусять перескладати іспит на права кожні п'ять років. 

Нині права видаються на 30 років, до 2013 року їх видавали на 50 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram