ГоловнаСвіт

Став відомий зміст проекту конституції Сирії, написаного Росією

У Сирії повинна з'явитися курдська автономія.

Став відомий зміст проекту конституції Сирії, написаного Росією
Фото: EPA/UPG

Російське видання РБК опублікувало основні положення проекту Конституції Сирії, який був написаний Росією і представлений на переговорах в Астані 23-24 січня.

Джерело, близьке до сирійської опозиції, передало у розпорядження видання текст поправок, який складається з 27 пунктів.

Вони передбачають, зокрема, зміну назви сирійської держави. Замість Сирійської Арабської Республіки країна, в разі схвалення російського варіанту, буде мати офіційну назву Сирійська Республіка. Пропонується скасувати положення, за яким "ісламське право мусить бути основним джерелом законодавства".

У разі прийняття документа, главою держави зможе стати немусульманин. Вибирати президента будуть на семирічний термін без права переобрання.

Парламент Сирії буде називатися Народною асамблеєю. У ньому пропонується скасувати нинішню систему квотування місць, відповідно до якої половина місць виділялася робітникам і селянам, а інша - представникам інших соціальних категорій. Парламенту від президента перейде право призначати суддів Верховного конституційного суду. Також депутати будуть призначати і знімати з посади голову Національного банку.

Також планується створити новий орган - Асамблею регіонів, згода якої знадобиться президенту для, наприклад, оголошення режиму надзвичайного стану або мобілізації.

Росія пропонує визнати автономію курдських районів, а також рівність курдської та арабської мов на території курдських районів самоврядування. Крім того, пропонується надати право будь-якому іншому регіону країни встановити відповідно до закону мову, що використовується більшістю населення регіону, як доповнення до державної мови.

Чинна Конституція Сирії була прийнята на референдумі в 2012 році, після початку військового конфлікту.

Нагадаємо, 23 і 24 січня в Астані пройшли переговори щодо ситуації в Сирії. За підсумками зустрічі Іран, Росія і Туреччина домовилися створити тристоронній механізм спостереження за режимом припинення вогню в країні.

Вже анонсований наступний раунд переговорів - теж в Астані. Сполучені Штати наполягають на продовженні переговорів у Женеві.

У переговорах в Астані взяли участь представники повстанців і уряду Сирії, причому вперше делегація сирійської опозиції була сформована виключно з представників збройних груп. Правда, прямих переговорів між ворогуючими сторонами не було.

Пізніше представники опозиції заявили, що задоволені підсумковою заявою за результатами зустрічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram