ГоловнаСвіт

Китай назвав умову для ведення діалогу з Трампом

"Китай готовий збільшити взаємну довіру, зосередившись на співпрацю, врегулюванні суперечок і сприянні здоровому розвитку китайсько-американських відносин".

Китай назвав умову для ведення діалогу з Трампом
Фото: thediplomat.com

Китай готовий вести діалог з новою адміністрацією США на засадах поваги Вашингтона до принципу "одного Китаю".

Про це заявив голова МЗС КНР Ван І, передає агентство Рейтер.

"Ми готові, на підставі суворого дотримання принципу одного Китаю і поваги до корінних інтересів один одного, вести діалог з новим урядом США", - сказав дипломат.

За словами міністра, Китай готовий збільшити взаємну довіру, зосередившись на співпраці, врегулюванні суперечок і сприянні здоровому розвитку китайсько-американських відносин.

Нагадаємо, що відносини між КНР і США загострилися після того, як президент США Дональд Трамп ще до офіційного вступу на посаду заявив, що США не зобов'язані дотримуватися політики "одного Китаю", згідно з якою Вашингтон утримується від офіційних зв'язків з Тайванем.

У грудні Трамп провів телефонну розмову з президентом Тайваню Цай Інвень. У відповідь представник китайського МЗС Лу Канг заявив, що політика "одного Китаю" не підлягає обговоренню, оскільки "уряд КНР є єдиним легітимним урядом, що представляє Китай".

З 1979 року у США чинний закон про відносини з Тайванем. Закон закріплює співпрацю США і Тайваню в багатьох сферах, але не передбачає загальноприйнятих дипломатичних відносин.

Китай розглядає Тайвань не як окрему країну, а як власну провінцію і виступає категорично проти офіційних контактів між іншими державами і Тайванем.

Чвари між континентальним Китаєм і Тайванем тривають з 1949 року, коли гоміньданівський уряд Китайської республіки, зазнавши поразки в громадянській війні проти комуністів на чолі з Мао Цзедуном, мусив утікати з материка на острів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram