ГоловнаСвіт

Додон хоче винести питання Придністров'я на референдум

"У питанні придністровського врегулювання не повинно бути різних позицій на рівні президента, парламенту й уряду".

Додон хоче винести питання Придністров'я на референдум
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон заявив на прес-конференції у вівторок, 24 січня, що придністровське питання вирішуватимуть на всенародному референдумі.

Про це повідомляє "РИА Новости".

"З питання придністровського врегулювання не повинно бути різних позицій на рівні президента, парламенту і уряду. Реінтеграція країни - це аспект національного значення", - зазначив Додон.

Він вважає, що необхідно об'єднати зусилля для досягнення результату.

"Рішення має бути спільним, прийняте більшістю населення шляхом референдуму", - підкреслив президент.

Придністров'я проголосило незалежність від Молдови на початку 1990-х років, після чого почався збройний конфлікт, який був припинений після втручання російських військ. Самопроголошена республіка фактично зберегла незалежність від Кишинева, проте офіційного міжнародного визнання не отримала.

Згідно з останнім переписом населення, в Придністров'ї проживає трохи менш ніж півмільйона осіб. Понад третина населення регіону - молдовани, близько 30% - росіяни, майже 32% - українці. Крім того, на території регіону проживають гагаузи, болгари, німці, білоруси, євреї та представники інших національностей.

За неофіційними даними, понад 20% жителів Придністров'я мають громадянство Молдови, понад 10% - громадянство Росії і майже стільки само - українське громадянство.

У зоні конфлікту розміщені миротворчі сили. У них входять військові з Молдови, Росії та Придністров'я. Молдовські політики неодноразово закликали до виведення російських військ з регіону, розцінюючи їх перебування там як окупацію. У Москві і Тирасполі вимоги Кишинева відкидають.

Нагадаємо, що в січні вперше за вісім років президент Молдови зустрівся з лідером Придністров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram