ГоловнаПолітика

Україна зайняла 131-ше місце в світовому рейтингу сприйняття корупції

За рік Україні вдалося заробити лише два додаткові бали.

Україна зайняла 131-ше місце в світовому рейтингу сприйняття корупції
Фото: http://ti-ukraine.org

Україна зайняла 131-ше місце серед 176 банків країн у світовому рейтингу сприйняття корупції CPI.

Про це свідчить дослідження, оприлюднене на сайті Transparency International Україна.

За 2016 рік Україна отримала 29 балів зі 100 можливих. Це на два бали більше, ніж минулого року. Стільки ж балів отримали Казахстан, Росія, Непал та Іран.

"Поліпшенню нашої позиції в світовому рейтингу сприяло просування антикорупційної реформи, проте відсутність дієвої судової системи і фактична безкарність корупціонерів не дає Україні зробити потужний ривок вперед і подолати 30-бальний бар'єр, що називається "ганьбою для нації", - сказано в прес-релізі Transparency International Україна.

Найбільше балів Україні принесло дослідження World Justice Project Rule of Law Index, що враховується в побудові CPI. Показник України в ньому зріс на 10 балів порівняно з минулими роками. Це пов'язано зі зменшенням використання службового становища в органах виконавчої влади (показник поліпшився на 14%), в поліції і збройних силах (показник поліпшився на 6%), але в судовій гілці влади ситуація залишилася такою ж, як і за часів режиму Януковича. Про цю ж проблему говорить і дослідження World Competitiveness Yearbook, яке принесло в цьому році Україні три додаткові бали.

Велику роль громадянського суспільства у втіленні демократичних перетворень відзначає дослідження Freedom House Nations in Transit, в цьому році воно принесло Україні +4 бали. Підзвітність державних закупівель завдяки системі ProZorro, державне фінансування партій, перші розслідування НАБУ, участь громадськості в антикорупційних реформах експерти назвали головними змінами. Найбільшими викликами дослідження визнало слабкість інститутів, які повинні забезпечувати верховенство права, надмірну зарегульованість економіки і зосередження влади в руках олігархічних кланів.

Негативними оцінками Україну нагородили дослідження World Economic Forum Executive Opinion Survey (-1 бал) і Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings (-2 бали). Бізнес побачив значну корупцію при розподілі державних коштів, а судову систему визнав нездатною перешкодити цьому.

Індекс сприйняття корупції базується на незалежних дослідженнях та опитуваннях, в яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти, в тому числі Світового банку, Freedom House, World Economic Forum, Азіатського та Африканського банків розвитку тощо. Індекс ранжирує країни від нуля балів (високий рівень корупції) до 100 (відсутність корупції).

Нагадаємо, в рейтингу за 2015 рік Україна посіла 130-те місце зі 168 в світовому рейтингу сприйняття корупції CPI з 27 балами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram