ГоловнаПолітика

ГПУ припускає відмову в екстрадиції добровольця Церцвадзе в Росію

Підставою може стати загроза тортур чи смерті.

ГПУ припускає відмову в екстрадиції добровольця Церцвадзе в Росію
Гия Церцвадзе в зале суда
Фото: 112.ua

Заступник генерального прокурора Євген Єнін заявив, що Україна відмовить Росії в екстрадиції громадянина Грузії Гії Церцвадзе, якщо встановить, що там йому може загрожувати небезпека.

"Ми несемо відповідальність за екстрадиційну перевірку і прийняття відповідного рішення. Для України принципово важливо дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань. Якщо є будь-яка обставина, що вказує на загрозу смерті або катувань (Гії Церцвадзе), згідно з міжнародною конвенцією, ми відмовимося від його передачі", - сказав він грузинському телеканалу "Руставі 2".

"Тільки-но будуть зібрані всі документи, всі компетентні органи передадуть свої висновки, ГПУ ухвалить остаточне рішення з урахуванням всіх аспектів, в т.ч. національних інтересів України", - додав він.

Нагадаємо, Солом'янський районний суд Києва виніс рішення про арешт на 40 діб громадянина Грузії Гії Церцвадзе, який перебуває в міжнародному розшуку і був затриманий в неділю, 15 січня, в аеропорту "Жуляни". Церцвадзе був оголошений в розшук Російською Федерацією за звинуваченням в умисному вбивстві і замаху на вбивство, здійсненому 2003 року в Сочі.

Відомо також, що Гія Церцвадзе воював на сході України на боці українських добровольчих сил. Адвокати стверджують, що звинувачення російською стороною сфабриковані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram