ГоловнаЕкономікаБізнес

Аграрні об'єднання просять Гройсмана сприяти врегулюванню конфлікту між НБУ і керівництвом Ukrlandfarming

2016 року Ukrlandfarming виготовив продукції на суму понад 1,2 млрд доларів.

Аграрні об'єднання просять Гройсмана сприяти врегулюванню конфлікту між НБУ і керівництвом Ukrlandfarming
Фото: trademaster.ua

Кілька аграрних об'єднань звернулися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і просять сприяти врегулюванню конфлікту між Національним банком і керівництвом агрохолдингу Ukrlandfarming. Про це йдеться в листі до Гройсмана, текст якого мають Українські Новини.

"Ми вважаємо, що реструктуризація заборгованості компанії перед державою позитивно вплине не тільки на розвиток підприємства, а й на галузь АПК у цілому. Просимо Вас невідкладно провести під Вашим головуванням нараду за участю представників Адміністрації президента, профільних комітетів Верховної Ради і голови НБУ Валерії Гонтаревої для врегулювання конфлікту між НБУ і керівництвом найбільшого агрохолдингу в Україні Ukrlandfarming цивілізованим шляхом", - йдеться в листі.

Фото: rbc.ua

Під зверненням свої підписи поставили гендиректор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Тарас Висоцький, виконувач обов'язків гендиректора об'єднання "Українська аграрна конфедерація" Марія Дідух, голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич і голова Ради Федерації роботодавців АПК Вадим Бодаєв.

Фото: rbc.ua

Об'єднання висловлюють стурбованість ситуацією, що склалася у відносинах між НБУ і Ukrlandfarming.

Вони відзначають, що поширювана Нацбанком інформація про заборгованість Ukrlandfarming на 38 млрд гривень перед державою не відповідає дійсності, а сума заборгованості є удвічі меншою, тому банкрутити компанію немає сенсу.

"Кілька іноземних кредиторів продовжили кредити для компанії і визнали, що вона може повернути запозичені кошти. А для їх повернення необхідно зберегти цілісність компанії і забезпечити її нормальне функціонування", - йдеться в листі.

Його автори вважають, що дії НБУ скеровані на дискредитацію власника компанії - бізнесмена Олега Бахматюка в очах інвесторів.

"Складається враження..., що НБУ намагається отримати контроль над підприємствами галузі, щоб потім їх перепродати за безцінь із корупційною вигодою", - заявляють автори звернення.

На їхню думку, цей конфлікт може призвести до негативних наслідків для економіки країни, погіршуючи інвестиційний клімат, а якщо ж у результаті дій НБУ компанія зруйнується, то це негативно вплине на капіталізацію вітчизняних агрокомпаній.

"Також в Україні можуть залишитися незасіяними близько 600 тис. га земель, а близько 37 тис. осіб у сільській місцевості можуть втратити роботу", - наголошується в листі.

За даними його авторів, 2016 року Ukrlandfarming виготовив продукції на суму понад 1,2 млрд доларів, направивши в зарплатний фонд 2,5 млрд гривень, державі у вигляді податків - 2 млрд гривень.

Як повідомляли раніше, голова ради директорів агрохолдингу Ukrlandfarming PLC Олег Бахматюк звернувся до Президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана із закликом не допустити рейдерського захоплення його компанії Національним банком.

У структуру Ukrlandfarming входять понад 200 горизонтальних сховищ для зерна, насіннєві заводи, кілька птахофабрик, ферми з вирощування курей-несучок, репродуктори, селекційні господарства, комбікормові заводи, склади тривалого зберігання, завод з виробництва яєчних продуктів "Імперово Фудс", цукрові заводи, м'ясокомбінати.

Власником агрохолдингу є Олег Бахматюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram