ГоловнаЕкономікаДержава

НАБУ затримало двох екс-заступників голови "Укргазвидобування" у справі Онищенка

Затримано також начальника одного з управлінь держкомпанії.

НАБУ затримало двох екс-заступників голови "Укргазвидобування" у справі Онищенка
Фото: 24tv.ua

Національне антикорупційне бюро 24 січня затримало двох колишніх заступників голови правління і начальника одного з управлінь держкомпанії "Укргазвидобування".

За версією слідства, затримані сприяли організації народним депутатом Олександром Онищенком корупційної схеми з розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням", у результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн, повідомляють на сайті НАБУ.

Колишніх топ-менеджерів підозрюють у скоєнні злочинів за ч.1 ст. 255 (Створення злочинної організації), ч.4 ст. 28, ч.5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Готується клопотання до суду про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Нагадаємо, в червні НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявили про викриття організованого злочинного угруповання, яке завдало збитків державі в розмірі 3 млрд гривень. Слідство вважає, що організатором корупційної схеми є нардеп Онищенко, який зараз перебуває в національному розшуку.

Протягом розслідування НАБУ встановлено, що впродовж січня 2013 - січня 2016 року компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "Хас", у яких були укладені договори про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (по 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями виступали кілька пов'язаних ТОВ, які потім реалізовували його підприємствам реального сектору економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

Сума збитків, завданих державі, оцінюється в 3 млрд гривень (понад 1,3 млрд несплаченої ренти і більш ніж 1,6 млрд гривень незаконних доходів від перепродажу газу через фіктивні підприємства).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram