ГоловнаСвіт

Верховний суд Британії заборонив уряду починати "Брекзит" без парламенту

Британський уряд наполягає на тому, що має повноваження вести переговори про вихід з ЄС без консультацій з депутатами.

Верховний суд Британії заборонив уряду починати "Брекзит" без парламенту
Фото: goodvin.info

Верховний суд Британії прийняв рішення, згідно з яким для початку процедури виходу з Євросоюзу уряд повинен отримати схвалення британського парламенту.

Про це повідомляє "ВВС-Україна".

"Це рішення означає, що прем'єр-міністр Тереза Мей не може почати переговори з ЄС, поки обидві палати не дадуть на це згоду. Таке рішення підтримали вісім суддів, проти проголосували троє", - йдеться в повідомленні.

Британський уряд однак, заявляє, що має повноваження вести переговори про вихід з ЄС без необхідності консультацій з депутатами.

Суд також постановив, що для виходу з ЄС влада Британії повинна провести консультації з представниками Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії.

Йдеться про виконання статті 50 Лісабонського договору, в якій йдеться про вихід країни з ЄС.

Зазначають, що на слуханнях у Верховному суді не розглядали питання, чи виходити Британії з ЄС. Всі сторони згодні, що це питання було вирішене на референдумі 23 червня 2016 року, коли майже 52% громадян проголосували за вихід.

"Референдум має надзвичайно велике політичне значення, але Акт парламенту, який поклав його початок, не вказує, що має відбутися в результаті", - заявив глава Верховного суду Девід Нюбергер, додавши, що "так будь-яку зміну в законі для реалізації результатів референдуму потрібно здійснити єдиним способом, дозволеним Конституцією, а саме Актом парламенту", - передає агентство Рейтер.

Як наголошують, суд відкинув аргументи уряду, що початок процесу "Брексзиту" можна здійснити шляхом застосування урядом виконавчих повноважень.

Нагадаємо, що раніше прем'єр-міністр Тереза Мей заявляла, що планує запустити формальну процедуру виходу Британії з ЄС у березні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram