ГоловнаПолітика

Дії НБУ можуть призвести до відтоку інвестицій з України, - Крулько

Бахматюк знайшов підтримку в Раді.

Дії НБУ можуть призвести до відтоку інвестицій з України, - Крулько
Иван Крулько
Фото: Макс Требухов

Дії Національного банку України щодо найбільшого українського агрохолдингу Ukrlandfarming спрямовані на захоплення бізнесу. Про це заявив народний депутат Іван Крулько.

"Я особисто бував на підприємстві, власником якого є Бахматюк (Олег Бахматюк, власник Ukrlandfarming) - це одне з тих підприємств, якими Україна повинна пишатися. А Нацбанк системно його знищує. Тому що фактично в Україні відбувається консолідація ресурсів, бізнесу. Це робиться, в тому числі, за участю людей, які сьогодні оточують президента України, які сплутали діяльність державних органів з бізнес-діяльністю", - цитує депутата агентство "Українські новини".

За його словами, атаки Нацбанку на Ukrlandfarming відштовхують іноземних інвесторів від України.

"Державні органи повинні регулювати і контролювати діяльність українського бізнесу. Але при цьому діяльність органів влади, як регулятора, повинна полягати в тому, щоб підтримувати національного виробника. Так відповідальна влада діє в будь-якій країні. Тому що саме національні підприємства створюють реальний валовий внутрішній продукт, створюють робочі місця, платять податки. Я вважаю, що в цих умовах основною функцією влади має бути невтручання. Щоб не заважати тому бізнесу, який уже стоїть на ногах, не створювати додаткові перешкоди його діяльності. Тому що це призведе тільки до відтоку інвестицій з України. Якщо іноземні інвестори будуть бачити, як поводяться щодо тих підприємств, які вже в Україні працюють, то вони ніколи не прийдуть в Україну", - підкреслив Іван Крулько.

Депутат зазначив, що президент Петро Порошенко як голова держави повинен виступити на захист агрохолдингу Ukrlandfarming і українського бізнесу загалом.

"Очевидно, що президент може вплинути на ситуацію, якщо захоче", - резюмував нардеп.

Нагадаємо, минулого тижня власник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк звернувся до президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням втрутитися у конфлікт з головою Нацбанку Валерією Гонтаревою. За словами бізнесмена, у 2016 році агрохолдинг виготовив продукції на $1,2 млрд, що становить близько 1,5% ВВП України. Було сплачено понад 2 млрд грн податків у бюджети різних рівнів, зарплати співробітникам склали понад 2,5 млрд грн. Однак постійний тиск з боку НБУ загрожує стабільній роботі агрохолдингу і, як наслідок, економіці країни.

"Уже понад 2,5 року Ukrlandfarming зазнає перманентних спроб рейдерського захоплення, інформаційних і юридичних атак, фінансовий і правовий тиск з боку НБУ, що може істотно позначитися не тільки на діяльності компанії, а й на стані економіки держави", - йдеться у зверненні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram