ГоловнаПолітика

Наливайченко назвав "совковим" рішення про перепідпорядкування "Укрзалізниці"

"Совковий стиль - це коли ЦК ВКП (б) вирішив і забрав у народу той чи інший актив".

Наливайченко назвав "совковим" рішення про перепідпорядкування "Укрзалізниці"
Фото: пресс-служба Наливайченко

Колишній голова СБУ, лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко вважає, що процедура перепідпорядкування "Укрзалізниці" була непрозорою.

"Що повинен був зробити уряд перед цим? Кабмін повинен був голосом Гройсмана на будь-яку корумповану пропозицію відповісти: скажіть громадянам, оприлюдніть на сайті Кабміну фінансовий звіт, аудит «Укрзалізниці», відзвітуйте про кожну копійку. Такий аудит проведено? Ні!" - зазначив Наливайченко в ефірі NewsOne.

За його словами, ініціатива передати "Укрзалізницю" в підпорядкування Мінекономіки виходила від президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Вони керують урядом і приймають ключові рішення, заявив Наливайченко.

"Хто у нас зараз керує урядом? Це Гройсман і Порошенко. Президент Порошенко і Гройсман-прем'єр. Це одна група і фактично одна людина", - сказав Наливайченко, відповідаючи на запитання, чи було перепідпорядкування підприємства ініціативою голови Кабміну.

Він також сказав, що подібна процедура суперечить європейській практиці, де координація залізничними коліями здійснюється через транспортне відомство. "Я вважаю, що потрібно діяти по-європейськи. Транспорт - це транспорт. Це і в США, і в Європейському Союзі, і в Великобританії. Це і називається європейський стиль управління. А комуністичний, радянський, совковий стиль - це коли ЦК ВКП ( б) вирішив і забрав у народу той чи інший актив", - резюмував він.

Нагадаємо, міністр інфраструктури Володимир Омелян назвав дивним рішення передати "Укрзалізницю" в підпорядкування МЕРТ. Міністр заявив: "те, що відбувається зараз, - це не перехід УЗ з-під контролю однієї партії до іншої. Це питання реформи - бути їй чи ні". Він додав, що в "Укрзалізниці", "Укрпошти", АМПУ немає іншої перспективи, крім корпоратизації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram