ГоловнаПолітика

Луценко: вже два депутати Держдуми дали свідчення у справі Януковича

"Вони свідчать про те, що механізм введення військ РФ на територію України був запущений ще у грудні".

Луценко: вже два депутати Держдуми дали свідчення у справі Януковича
Фото: пресс-служба Юрія Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що вже два депутати Державної думи дали свідчення у справі Віктора Януковича, вони визнають, що Кремль почав підготовку до вторгнення в Україну ще в грудні 2013 року.

"Ми допитали двох депутатів Держдуми РФ. Вони свідчать про те, що механізм введення військ РФ на територію України був запущений Кремлем ще в грудні, коли Майдан ще стояв у центрі Києва. Під час візиту Суркова в грудні вже йшлося про ймовірне військове вторгнення", - сказав Луценко в ефірі "1+1" увечері в неділю.

27 грудня 2016 року Луценко на брифінгу в Краматорську говорив, що одним зі свідків, який дав дуже важливі свідчення у справі Януковича, є колишній депутат Держдуми РФ. За даними російської "Независимой газеты", йдеться про Іллю Пономарьова, який влітку 2016 року одержав посвідку на проживання в Україні.

У свідченнях Пономарьов, який був у Держдумі під час анексії Криму та початку бойових дій на Донбасі, розповів про домовленості між Януковичем і Росією. Зокрема, він повідомив, що Янукович відмовився від Угоди про асоціацію з ЄС після зустрічі з російським віце-прем'єром Ігорем Шуваловим.

Луценко також заявив, що протягом лютого Генеральна прокуратура проведе остаточні необхідні допити та експертизи, після цього справу передадуть на розгляд суду.

Нагадаємо, 28 листопада Луценко у Святошинському райсуді Києва повідомив, що Януковичу оголошено підозру в державній зраді - зміст підозри оголошено усно, а саме повідомлення про підозру було розіслано на всі відомі адреси перебування екс-президента. Того самого дня після зачитування підозри представники Військової прокуратури вручили її адвокату Ігореві Федоренку, присутньому в суді.

Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму й об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram