ГоловнаСвіт

Понад 50 конгресменів оголосили бойкот інавгурації Трампа

Причиною стала суперечка обраного президента з відомим борцем за громадянські права.

Понад 50 конгресменів оголосили бойкот інавгурації Трампа
Фото: EPA/UPG

Понад 50 конгресменів від Демократичної партії збираються бойкотувати інавгурацію обраного президента США Дональда Трампа, передає Бі-бі-сі.

Раніше церемонію інавгурації, яка повинна пройти 20 січня, мали намір бойкотувати 26 конгресменів.

Багато конгресменів пояснюють своє рішення суперечкою Трампа з конгресменом Джоном Льюїсом, який є відомим борцем за громадянські права. Льюїс для багатьох американців став героєм.

Льюїс назвав Трампа "нелегітимним президентом" через втручання Росії в перебіг виборчої кампанії.

У відповідь Трамп написав у "Твіттері": "Усе це балачки, балачки, балачки - і жодних дій чи результату".

Багато конгресменів вирішили, що слова Трампа - це неповага до Льюїса. Конгресмен від Міннесоти Кейт Еллісон звинуватив Трампа в проведенні "політики роз'єднання і ненависті".

Згодом Трамп продовжив критикувати Льюїса, який, на думку обраного президента, хибно заявив, що він уперше з тих пір, як у 1987 році увійшов у Конгрес, пропустить інавгурацію президента США.

"Помилка (або брехня)!" - написав Трамп у "Твіттері", заявивши, що Льюїс пропустив інавгурацію Джорджа Буша у 2001 році.

Представник конгресмена підтвердив, що тоді на знак протесту він також не прийшов на церемонію.

Це не перший випадок масового бойкоту церемонії інавгурації. Наприклад, у 1973 році близько 80 конгресменів бойкотували інавгурацію Ричарда Ніксона.

Церемонію у Вашингтоні цієї п'ятниці збираються відвідати близько 800-900 тисяч ос. Незрозуміло, чи пройдуть цього дня акції протесту.

Опитування громадської думки показують, що рейтинг схвалення Дональда Трампа перебуває на історично низькому рівні для президента, який заступає на посаду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram