ГоловнаСуспільствоВійна

Лавров заявив, що Росія окупувала Крим "через Яроша"

Глава МЗС РФ заявив, що з півострова збиралися "виганяти росіян".

Лавров заявив, що Росія окупувала Крим "через Яроша"
Фото: mid.ru

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія анексувала Крим через заяви тодішнього лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша про "вигнання росіян з території півострова".

Про це він заявив, відповідаючи на запитання журналіста УНІАН.

Кореспондент поцікавився, де в Мінських угодах і Будапештському меморандумі написано, що Росія "повинна захищати російськомовних людей на Донбасі і в Криму".

"Єдине, чого немає в Будапештському протоколі, це обов'язок Росії або кого-небудь ще погоджуватися з результатами антиконституційного збройного державного перевороту. З результатами перевороту, автори якого першою своєю акцією проголосили боротьбу з російською мовою і росіянами в Криму. Я цитував Дмитра Яроша, який сказав, що росіяни в Криму повинні бути вигнані або знищені. З такими політичними змінами в Україні під керівництвом таких діячів, ніхто не зобов'язався погоджуватися", - сказав Лавров.

Він також заявив, що українські лідери "самі порушили Будапештський меморандум, не зумівши створити уряд національної єдності".

Нагадаємо, Росія анексувала Крим навесні 2014 року після того, як в регіоні пройшов незаконний референдум про самовизначення. Згідно з офіційними даними, за входження Криму до складу Росії в республіці проголосували 96,77% виборців, у Севастополі - 95,6%. Водночас згодом рада з прав людини при Путіні визнала, що явка і результати референдуму в Криму дуже завищені.

Пізніше президент РФ Володимир Путін визнав, що у Криму діяли російські військові, які, за його словами "забезпечували умови для вільного волевиявлення кримчан".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram