ГоловнаПолітика

2017-й - рік нової дипломатії і прагматичних маневрів України, - політолог

Прийдешній рік буде відображати нові реалії міжнародної політики, упевнений експерт.

2017-й - рік нової дипломатії і прагматичних маневрів України, - політолог
Фото: facebook/sergiy.taran

Голова правління Центру соціологічних і політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає, що 2017-й рік буде роком нової дипломатії, і Україна повинна без посередників стати учасником всіх міжнародних заходів, форумів, переговорних груп.

Рік буде надскладним для України, оскільки буде відображати нові реалії міжнародної політики. Про це експерт написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє "Головком". 

«По-перше, міжнародні договори і гарантії не працюють. Вони, в принципі, ніколи не працювали, якщо їх не підпирали інтереси держав, але зараз через переформатування світової карти інтересів їх вартість взагалі мізерна. По-друге, ні на кого не можна буде покластися. Тому Україна повинна без посередників стати активним учасником всіх міжнародних заходів, форумів, переговорних груп. Вибір простий - або ми захищаємо самі свої інтереси, або про ці інтереси ніхто не чує. По-третє, на рівні риторики необхідно відмовитися від дихотомії «зрада-перемога». Цей розділ шкодить внутрішній політиці і убивчий для дипломатії. Можна допускати дискусії на найрізноманітніші теми (нові формати Мінського процесу, «стіна з окупованими територіями», «план Пінчука», всеукраїнський референдум (будь-які питання). Є червона лінія, яку не можна переходити: європейський цивілізаційний вибір і питання ідентичності. Всі інші (тимчасові рамки, терміни, партнери, інтереси, економіка) - предмет прагматичних маневрів», - вважає Сергій Таран.

Крім того, за словами експерта, якщо щось здається неприйнятним для країни зараз, пізніше від цього можна буде відмовитися - так само, як Захід відмовився від зобов'язань за Будапештським меморандумом.

«У міжнародній політиці політика країни повинна бути єдиною - винесення внутрішніх політичних дискусій на міжнародний рівень недопустиме. Не повинно бути ілюзій - дипломатія не приносить мир, а лише дає час на створення армії. І якщо армія створюється, будь-які маневри дипломатії можна вважати успішними», - пише Сергій Таран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram