ГоловнаСвіт

Художник Павленський емігрував з Росії

Акціоніста запідозрили в сексуальному насильстві.

Художник Павленський емігрував з Росії
Петр Павленский
Фото: wwww.mr7.ru

Художник Петро Павленський виїхав з Росії разом зі своєю соратницею Оксаною Шалигіною та двома дітьми після того, як правоохоронні органи запідозрили його в сексуальному насильстві.

Павленський розповів телеканалу "Громадське", що його попереджали про можливу справу. У грудні Павленського і Шалигіну затримали "люди в масках", які представилися співробітниками карного розшуку. Вісім годин їх протримали в Слідчому комітеті, після чого відпустили, попередивши, щоб вони не їхали з Росії. Наступного дня Павленський, Шалигіна і двоє їхніх дітей покинули країну.

Адвокат художника Ольга Дінзе розповіла, що слідчі не показали їй самої заяви, тому вона не знає, в чому конкретно підозрюють Павленського і Шалигіну; в цей час проводиться дослідча перевірка.

Павленський став відомий після першої акції під назвою "Шов", яку він провів на підтримку панк-групи Pussy Riot у липні 2012 року. Художник зашив собі рот і вийшов із плакатом до Казанського собору в Петербурзі. Тоді Павленського затримали поліцейські і відвезли на обстеження до психіатра. Лікар художника вважав осудним і відпустив додому.

Майже через рік Павленський роздягнувся і обернувся колючим дротом біля будівлі законодавчих зборів Санкт-Петербурга. Художник пролежав так 20 хвилин, після цього поліцейські розрізали дріт, і Павленського віднесли в будинок. Інша акція пройшла в Москві: Павленський прибив мошонку до бруківки на Червоній площі. Перфоманс був приурочений до Дня поліції. За словами Павленського, він виступив проти свавілля правоохоронних органів.

У травні 2016 року Світовий суд Санкт-Петербурга на виїзному засіданні в Москві звільнив Павленського від покарання за акцію "Свобода" через закінчення терміну давності. Проведена в лютому 2014 року акція була покликана висловити солідарність з подіями на київському Майдані. Тоді Павленський і соратники рано-вранці побудували на мосту в Петербурзі барикаду з шин і підпалили її. При цьому вони били по залізу, щоб відтворити звуки акцій протесту на Майдані.

У червні Міщанський районний суд Москви визнав Павленського винним за статтею "пошкодження культурної спадщини" за підпал у листопаді 2015 року дверей будівлі ФСБ і засудив до штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Спочатку він був фігурантом справи про вандалізм за мотивами ідеологічної ненависті, проте пізніше його дії перекваліфікували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram