ГоловнаСвіт

Мей озвучить план виходу Британії з ЄС 17 січня

За даними ЗМІ, прем'єр закличе націю об'єднатися і забезпечити успіх brexit.

Мей озвучить план виходу Британії з ЄС 17 січня
Тереза Мэй, фаворит премьерской гонки
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей у вівторок, 17 січня, озвучить стратегію виходу країни зі складу Європейського Союзу (brexit).

Про це повідомляє ВВС.

Відзначається, що канцелярія британського прем'єра назвала чутками інформацію в ЗМІ про те, що вона вибрала "жорсткий" варіант, під яким мається на увазі вихід країни з єдиного європейського ринку. "М'який" сценарій, який обстоюють прихильники євроінтеграції, передбачав збереження доступу до ринку - але тоді Британія повинна була зберегти за громадянами ЄС право вільного в'їзду в країну.

На Даунінг-стріт не коментують і не підтверджують практично ніяких витоків щодо змісту промови британського прем'єра, які в неділю опублікували відразу декілька британських газет.

Очікується, що у своїй промові Мей закличе покласти край суперечкам і взаємним образам між прихильниками виходу з ЄС та прихильниками збереження членства в ньому. Прем'єр, як стверджують газети, закличе націю об'єднатися і забезпечити успіх brexit.

Нагадаємо, 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід з Євросоюзу (52% проти 48%). Після цього лідери ЄС ухвалили спільну заяву, у якій закликали владу Великобританії якнайшвидше почати реалізацію цього рішення.

Згідно із ст. 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Великобританія повинна направити формальне звернення в ЄС, після чого розпочнуться переговори про розрив. Вони не можуть тривати більш ніж два роки.

У жовтні 2016 року Мей заявляла, що Британія почне вихід з ЄС не пізніше березня 2017 року. У листопаді соцопитування показало, що зараз британці проголосували б проти Brexit.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram