ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ пояснив зниження курсу гривні сезонним фактором

Зменшилося надходження виручки від експорту зерна.

НБУ пояснив зниження курсу гривні сезонним фактором
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк пояснив зниження курсу гривні, яке спостерігаємо останнього тижня, сезонним спаданням ділової активності.

"Нижчу порівняно з попередніми місяцями пропозицію валюти обумовлює традиційне для перших місяців року сезонне спадання ділової активності, яке, зокрема, полягає в дещо меншому надходженні виручки від експорту врожаю агрокультур, які були основним джерелом іноземної валюти в осінні місяці. Водночас роль основного джерела валютної виручки поступово переймає металургійний експорт. Цьому також сприяє світова цінова кон'юнктура завдяки подорожчанню сталі і залізної руди", - йдеться в коментарі НБУ.

В нинішніх умовах Нацбанк готовий проводити валютні інтервенції, і 13 січня він оголосив аукціон для продажу 100 млн доларів.

Нагадаємо, у 2016 році курс долара на міжбанку на початку січня становив 23,8 гривні, а до кінця лютого виріс до 27 гривень. У 2015 році на початку січня долар коштував близько 15,9 гривні, а до кінця лютого його вартість доходила до 30 гривень і більше.

Станом на вечір 12 січня середньозважений курс на міжбанку становив 27,25 грн за долар, на чорному ринку - майже 29 грн за долар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram