ГоловнаСвіт

Нетаньяху відмовився від участі в конференції з близькосхідного врегулювання в Парижі

"Ізраїль не виконуватиме рішення, які можуть бути прийняті на зустрічі в Парижі".

Нетаньяху відмовився від участі в конференції з близькосхідного врегулювання в Парижі
Биньямин Нетаньяху
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відмовився від участі в конференції з близькосхідного врегулювання, яка відбудеться в Парижі 15 січня. Про це повідомляє Haaretz

"Ця конференція є шахрайством, палестинcькою аферою під егідою французів. Вони хочуть позначити нові антиізраїльскі позиції", - заявив голова ізраїльського уряду.

Він також наголосив, що Ізраїль не виконуватиме рішення, які можуть бути прийняті на зустрічі в Парижі.

Згідно з проектом підсумкової заяви, який потрапив у розпорядження Haaretz, країни-учасниці конференції зобов'язалися не визнавати ніяких змін кордонів, що відбулися після 4 червня 1967 року, в тому числі в Єрусалимі, за винятком коригувань, узгоджених обома сторонами під час переговорів. Окрім того, учасники зустрічі зобов'язуються дотримуватися чіткого розмежування між ізраїльською територією і землями, захопленими Ізраїлем у 1967 році.

23 грудня Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію 2334, що вимагає від Ізраїлю припинити будівництво поселень на окупованих палестинських територіях. Документ підтримали всі члени РБ, окрім США, які утрималися. П'ять років тому під час розгляду аналогічної резолюції Вашингтон наклав вето.

Резолюція викликала негативну реакцію у влади Ізраїлю. Нетаньяху назвав її "упередженою" і "ганебною", а також ще наприкінці грудня дав доручення переглянути відносини з ООН. Крім того, Ізраїль вжив низку дипломатичних заходів щодо країн, які підтримали резолюцію. Саме з цієї причини було скасовано візит в Ізраїль українського прем'єра Володимира Гройсмана.

У 1967 році під час Шестиденної війни Ізраїль окупував Західний берег річки Йордан і почав будівництво єврейських поселень. ООН вважає подібну діяльність на цій території незаконною і такою, що суперечить міжнародному законодавству.

Як очікують, у роботі наради в Парижі візьмуть участь близько 30 міністрів закордонних справ з різних країн, зокрема держсекретар США Джон Керрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram