ГоловнаПолітика

ГПУ прокоментувала рахунок Лазаренка в Литві на $30 млн

Євген Єнін стверджує, що робота над поверненням цих грошей триває.

ГПУ прокоментувала рахунок Лазаренка в Литві на $30 млн
Павел Лазаренко
Фото: www.obozrevatel.com

Генпрокуратура знає про 30 млн доларів Павла Лазаренка, які заморожено в литовському банку, і активно працює над їхнім поверненням в Україну протягом останніх півроку, заявив заступник генпрокурора Євген Єнін.

"Зазначені гроші є частиною тих 280 млн доларів США, які арештовано на підставі клопотань американської Феміди у п'яти юрисдикціях світу", - написав він у фейсбуці.

За словами Єніна, зараз цивільний процес "Уряд США проти Лазаренка" увійшов у свою фінальну стадію.

"Успіх цього процесу, який триває у США, значною мірою залежить від зусиль Генпрокуратури України. Саме українські слідчі мають унікальні докази злочинної діяльності Лазаренка і його спільників, зокрема щодо конкретних схем виведення брудних грошей за кордон, банківських рахунків, проводок, бенефіціарів тощо. У взаємодії з американськими партнерами в листопаді і грудні 2016 року в Києві були забезпечені допити важливих свідків у справі Лазаренка, включно з колишніми прем'єрами, віце-прем'єрами і членами уряду України", - зазначив заступник генпрокурора.

Як заявив Єнін, у разі позитивного рішення американського суду Україна почне процес повернення цих активів. Вердикт американського суду можливий цього року.

Нагадаємо, в базі даних Міжнародного проекту журналістських розслідувань корупції та організованої злочинності (OCCRP) знайшли інформацію про рахунок Павла Лазаренка в литовському банку на 30 млн доларів. Ці кошти лежать на рахунку місцевого відділення шведського банку SEB, і литовські суди протягом останніх 17 років що кілька місяців продовжують їхню заморозку.

Паралельно із судом над Павлом Лазаренком у Каліфорнії в американській столиці у 2004 році було розпочато процес конфіскації його майна. Усього американській системі правосуддя вдалося встановити місцезнаходження близько $250 млн, виведених з України корупційним шляхом, вони перебувають на рахунках в острівних державах Антигуа і Гернсі, Литві, Ліхтенштейні та Швейцарії.

Два роки тому суд у Вашингтоні схвалив угоду, згідно з якою розподілив 100 млн доларів, які переховував у офшорах Лазаренко. Майже чверть суми мав отримати банк в острівній державі Антигуа, а 75 млн доларів - американський уряд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram