ГоловнаСвіт

Білий дім анонсував звільнення в'язнів Гуантанамо після заяв Трампа про неприпустимість цього

В'язнів передадуть іншим країнам до завершення президентського терміну Барака Обами 20 січня.

Білий дім анонсував звільнення в'язнів Гуантанамо після заяв Трампа про неприпустимість цього

У Білому домі США заявили, що вже найближчим часом очікують оголошення про додаткову передачу в'язнів із тюрми на базі Гуантанамо в інші країни, передає Радіо Свобода.

Прес-секретар Білого дому Джош Ернест заявив, що це має статися до завершення президентського терміну Барака Обами 20 січня.

Ця заява прозвучала через кілька годин після того, як обраний президент Дональд Трамп заявив про неприпустимість, на його думку, звільнення в'язнів Гуантанамо.

Як написав Трамп у твіттері, "ці люди дуже небезпечні, і їх не можна випускати назад на поле бою".

Минулого місяця ЗМІ цитували неназване джерело в нинішній адміністрації США, що Обама планує перевести з Гуантанамо 18 в'язнів - майже третину з тих, хто досі перебуває в таборі утримання на військово-морській базі США в бухті Гуантанамо.

Частину в'язнів вважають надто небезпечними для звільнення будь-коли. Зараз у в'язниці перебувають 60 осіб.

Ліквідація в'язниці - одна з передвиборних обіцянок Обами. У грудні 2015 року Білий дім відмовився від наданого Пентагоном плану закриття в'язниці в Гуантанамо, вважаючи цей проект надто дорогим. Спецв'язниця Гуантанамо розташована на орендованій з 1903 року США військово-морській базі на Кубі. Там утримують осіб, затриманих після 11 вересня 2001 року за підозрою в причетності до міжнародного тероризму.

У зв'язку з антитерористичною операцією в Афганістані 2001 року туди почали надходити полонені бойовики "Аль-Каїди", "Талібану" й інших організацій, що їх уряд США вважає терористичними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram