ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про Вищу раду правосуддя

Один з ключових документів судової реформи набуде чинності цього тижня.

Порошенко підписав закон про Вищу раду правосуддя
Фото: mail.ru

Президент Петро Порошенко підписав закон, який передбачає створення Вищої ради правосуддя (ВРП).

Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроекту №5180 на сайті Верховної Ради.

Закон підписано 3 січня і набуде чинності наступного дня після опублікування.

ВРП буде колегіальним органом державної влади і суддівського управління, мета якого - забезпечення незалежності судової влади та формування чесного і професійного суддівського корпусу. Згідно з текстом закону, Вищу раду правосуддя запропоновано наділити повноваженнями звільняти суддів, вносити Президенту подання про їхнє призначення, приймати рішення про порушення суддею або прокурором вимог несумісності, притягувати їх до дисциплінарної відповідальності.

Також ВРП матиме повноваження позбавляти недоторканності суддів, підозрюваних у кримінальних злочинах. Крім того, рада буде вирішувати питання переведення суддів, їхніх відряджень, а також затверджувати їхню кількість у судах. Вища рада правосуддя наділена повноваженнями призначати і звільняти голову Державної судової адміністрації та його заступників.

Вища рада правосуддя буде складатися з 21 члена, з яких 10 вибирає з'їзд суддів, по два призначає Президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів і з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу ВРП за посадою.

Рішення ради можуть бути оскаржені тільки в Верховному Суді.

Під час ухвалення закону 21 грудня депутати відхилили поправку, на якій наполягала громадськість - про Громадську раду доброчесності. Планували встановити, що негативний висновок ГРД щодо судді повинен істотно ускладнити подальше призначення його на посаду Вищою радою правосуддя. Рада не врахувала цю пропозицію.

Але при цьому була прийнята поправка, в якій сказано, що в разі негативного висновку ГРД Вища кваліфікаційна комісія суддів може просунути суддю далі тільки в разі підтримки 11 із 16 її членів.

Також Порошенко підписав пов'язаний законопроект №5181 про внесення змін до Бюджетного кодексу у зв'язку із судовою реформою.

Законопроект доповнює перелік головних розпорядників бюджетних коштів Вищою радою правосуддя, Державною судовою адміністрацією та Верховним Судом. При цьому зі списку виключено старий Верховний Суд України та вищі спеціалізовані суди.

Також законодавчо закріплюється гарантія про неможливість зниження бюджетних призначень на утримання суддів без узгодження з Вищою радою правосуддя.

Нагадаємо, реорганізація Вищої ради юстиції в ВРП передбачена змінами в Конституцію в частині правосуддя, які набувають чинності 30 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram