ГоловнаЕкономікаФінанси

Долар на міжбанку вперше з березня подолав планку 27 гривень (оновлено)

Національний банк запевняє, що це тимчасовий стрибок.

Долар на міжбанку вперше з березня подолав планку 27 гривень (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Середньозважений курс долара США на міжбанку вперше з березня подолав планку 27 гривень.

На 12:30 курс угод становив у середньому 27,23 грн/дол., що майже на 35 копійок більше порівняно із закриттям ринку в середу.

Національний банк запевняє, що це тимчасовий стрибок, який пов'язаний із тим, що експортери за останні два тижні отримали 12,5 млрд грн відшкодування за ПДВ і тому не продають валюту. З іншого боку, попит зріс у зв'язку з необхідністю компаній здійснювати платежі за кредитами в іноземній валюті.

У коментарі НБУ наголошено, що ситуація ніяк не пов'язана з націоналізацією ПриватБанку.

"По-перше, приплив коштів населення в інші банки вдвічі перевищив відтік депозитів фізичних осіб з ПриватБанку з 19 грудня. Більше того, період їх відтоку з банку був нетривалий - усього три дні. Водночас відтік депозитів юридичних осіб з ПриватБанку був компенсований припливом на рахунки юросіб в інших банках коштів з відшкодування ПДВ. По-друге, на готівковому валютному ринку продаж валюти населенню продовжує перевищувати її купівлю. У грудні за неповний місяць чиста купівля валюти банками в населення становить 34 млн дол. США. По-третє, підтримка ліквідності обсягом 25 млрд грн, яку Національний банк надав минулого тижня ПриватБанку, була частково спрямована на покриття відтоків за депозитами, а також - на виконання банком нормативу обов'язкового резервування, який банк не виконував майже рік до переходу в державну власність", - повідомили в НБУ.

Фундаментальних підстав для коливання курсу в Нацбанку не бачать, оскільки ринкові чинники зараз сприятливі. Продовжує надходити виручка від експорту зернових, а також зберігається хороша для українських експортерів кон'юнктура на світовому ринку чорних металів і залізної руди.

У зв'язку з дефіцитом валюти на міжбанку НБУ вирішив продати в четвер до 100 млн доларів зі своїх запасів.

Оновлення. Пізніше НБУ повідомив, що продав 59,1 млн доларів при попиті 87,4 млн доларів.

Мінімальний курс продажу інвалюти становив 27,10 грн/дол., максимальний - 27,25 грн/дол. Частка задоволених заявок за максимальним курсом аукціону в загальному обсязі задоволених заявок становила 8,1%.

Нагадаємо, 27 грудня НБУ продав на міжбанківському ринку 47 млн доларів, 28 грудня - 97 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram