ГоловнаСвіт

Франція і Британія запропонували Радбезу ООН резолюцію щодо санкцій проти Сирії

Проект документа передбачає міжнародні санкції проти Дамаска.

Франція і Британія запропонували Радбезу ООН резолюцію щодо санкцій проти Сирії
Заседание Совета безопасности ООН
Фото: UN Photo/Kim Haughton

Франція і Великобританія внесли до Радбезу ООН резолюцію, яка передбачає введення нових санкцій проти Сирії через застосування урядовими силами хімічної зброї проти опозиції.

Про це повідомляє Associated Press.

Обмежувальні заходи пропонують накласти на 11 фізичних осіб і 10 компаній, причетних до проведення хіматак. Зокрема, мова про Амри Арманзі (Amr Armanzi) - керівника сирійського науково-дослідного центру, дев'яти діючих і відставних офіцерів, а також про начальника одного з управлінь сирійського Міноборони, яке, ймовірно, сприяє у виробництві хімічної зброї.

Також проект документа передбачає міжнародні санкції - заборону на поставку Дамаску вертольотів, які використовувалися для проведення атак із застосуванням бойових отруйних речовин.

25 серпня 2016 року Місія ООН і Організації заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) з розслідування випадків застосування хімічних речовин у вйськових цілях у Сирії змогла встановити виконавців атак лише в трьох із дев'яти інцидентів. Експерти визнали урядові сили винними в двох атаках, бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) - в одній.

Звинувачення в застосуванні хімічної зброї неодноразово висувалися проти уряду Башара Асада. У вересні 2013 року Сирія зобов'язалася знищити весь арсенал хімічної зброї, підписавши Конвенцію про заборону хімічної зброї. Останню частину сирійського хімарсеналу було вивезено з країни 23 червня 2014 року.

Проте пізніше неодноразово повідомляли, що сирійський режим продовжує застосовувати хімзброю проти своїх супротивників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram